INDUSTRI

NHO: - Norge er middelmådig

Camilla Aadland
30. sep. 2008 - 12:22

NHOs Konkurranseevnebarometer tar for seg ti politikkområder som er sentrale for bedriftenes konkurransekraft.

På ni av ti områder står Norge stille eller gjør det dårligere enn før. Samtidig er Sverige og Danmark i tet på nesten alle de ti områdene.

– Hvis man har tro på den nordiske modellen, er det grunn til å være bekymret, for Norge gjør det ikke spesielt godt, sa næringspolitisk direktør Petter Haas Brubakk da NHO lanserte sitt Konkurranseevnebarometer i dag.

Nest dårligst

Aller dårligst gjør Norge det innen området utdanning og kompetanse. Her havner vi som land nummer 11 av 12, foran Polen. Det er også her Norge har det kraftigste fallet i forhold til 2005, da NHO startet sine målinger.

– Det har mye med PISA-undersøkelsen å gjøre, både direkte og indirekte, forklarer rådgiver Kristoffer Eide Hoen, som har utarbeidet rapporten.

Les også:

Har mistet troen

Norges resultater i PISA-undersøkelsen var så dårlige at norske næringslivsledere har mistet troen på vårt utdanningssystem.

De gir det norske utdanningssystemet og norske universiteter dårligst karakter, sammenlignet med de andre 11 landene som er med i undersøkelsen.

Samtidig er Finland, Danmark og Sverige i en klasse for seg på dette området.

Også innen de tre områdene transport, forskning og innovasjon og energi og miljø gjør Norge det dårlig.

– Andel bedrifter som driver med innovasjon har gått ned. Andel bedrifter som samarbeider om innovasjon har også gått ned, kommenterer Eide Hoen.

Les også:

Mer penger til transport og utdanning

NHO mener den såkalte handlingsregelen burde ha vært brukt slik den opprinnelig var tenkt, for å forhindre at Norge kommer så dårlig ut på viktige områder.

Haas Brubakk viser til at Stortinget da den ble lansert i 2001 trakk frem fire områder som var viktige for en velfungerende økonomi: skatte- og avgiftspolitikken, satsing på infrastruktur, utdanning og forskning.

– Vi ser at Norge gjør det dårlig på områder Stortinget har definert at vi bør gjøre det bra på for å være konkurransedyktig, sier Haas Brubakk.

Les også: - Norge best på elbil

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.