IT

Nextgentel er sulten på Telenors moderne nett

Klar for å koble seg på fiber.

Nextgentel er en av bredbåndsleverandørene uten eget nett som hungrer etter å få tilgang til Telenors fiber.
Nextgentel er en av bredbåndsleverandørene uten eget nett som hungrer etter å få tilgang til Telenors fiber. Bilde: Colourbox
22. nov. 2013 - 10:56

Telio-bedriften Nextgentel gleder seg til Post- og teletilsynet (PT) etter all sannsynlighet pålegger Telenor å slippe konkurrenter til på fiberaksessnettet.

Leier tilgang

Bredbåndleverandøren eier ingen egne kabler, men leier tilgang til både transportnett og aksess - den siste biten til hver husstand og bedrift.

Bedriften er nærmest blitt berømt for sin evne til å tyne megabits ut av gamle kobberlinjer - etter hvert som Alcatel og annen ekspertise utvikler nye teknologier på dette området.

145.000 husstander benytter tjenester herfra. Det samme gjør 20.000 bedrifter. Slik aktivitet gir en omsetning på 900 millioner kroner.

Les også: Ny rapport: 4 av 5 bruker Android

Trenger fiber

Administrerende direktør Eirik Lunde skryter hyppig av bredbåndsmulighetene i kobber, men må innrømme at fiber er fremtiden.

– Vi har argumentert overfor både Telenor og PT hvor viktig det er for oss med tilgang til fiber i takt med utviklingen av ny aksessteknologi.

Så dere hungrer etter Telenors fiberaksess?

– For å opprettholde en fornuftig konkurranse til fordel for husstander og bedrifter er det helt nødvendig at vi og andre tjenesteleverandører får tilgang til Telenors fiberaksess.

Hva er problemet med kobber?

– Den løsningen brukes av flest bredbåndskunder her i landet fremdeles og vil fungere utmerket i lang tid, ennå. Men når Telenor nå gradvis skifter kobber ut med fiberaksess, må vi få tilgang til den for å kunne tilby våre tjenester, sier Lunde til Teknisk Ukeblad.

Han er naturlig nok enig i PTs argumentasjon om at flere leverandører på samme fiberlinje skaper mer konkurranse.

– Og tilgang til synkrone linjer, altså samme kapasitet på opp- og nedlasting, blir stadig viktigere med bruk av for eksempel nettskytjenester og stadig mer bruk av video hos bedrifter, sier Lunde.

Adm. dir Eirik Lunde hos Telio er spent på om Telenor kommer til å følge spillereglene om lik pris på leie av fiberaksess.
Adm. dir Eirik Lunde hos Telio er spent på om Telenor kommer til å følge spillereglene om lik pris på leie av fiberaksess.

Usikker på kostnadene

PT får kritikk for ulike betingelser på kobber og fiber når det gjelder priser.

I dag er det et pristak på 85 kroner i leie pr. punkt pr. måned.

– Men fiber er ikke prisregulert, slik at Telenor selv kommer til å sette prisen på leie, poengterer direktøren.

Han beroliger seg selv med at PT krever ikke-diskriminerende priser. Det vil si at Nextgentel ikke skal betale mer enn Telenor selv krever av sine egne sluttbrukerleverandører.

Les også:

80 prosent av norsk nett-trafikk går gjennom svenske kabler  

Så smart blir boligen

Nå er jobben med kraftbransjens datasenter for strøm i gang  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.