KLIMA

New Orleans ikke klar for ny orkan

En ansatt i det amerikanske ingeniørkorpset pakker sand til flomvern i New Orleans i påvente av orkanen Gustav. Dikesystemet som skal beskytte byen er imidlertid fortsatt mangelfullt.
En ansatt i det amerikanske ingeniørkorpset pakker sand til flomvern i New Orleans i påvente av orkanen Gustav. Dikesystemet som skal beskytte byen er imidlertid fortsatt mangelfullt. Bilde: Scanpix
29. aug. 2008 - 10:26

Den tropiske stormen Gustav traff Jamaica med full styrke torsdag etter å ha tatt livet av minst 68 mennesker andre steder i det karibiske området.

Stormen ventes å utvikle seg til en full orkan i løpet av få dager.

Hull i dikene

I Mexicogolfen er tusener av arbeidere evakuert fra hundrevis av oljeplattformer. I New Orleans, som stormen har kurs direkte mot, innførte guvernør Bobby Jindal unntakstilstand og forberedte omfattende evakuering.

Les også: Frykter nye orkaner
New Orleans under vann igjen
Katrina: Ingeniørkorps i arbeid

Myndighetene i New Orleans innrømmer at dikesystemet rundt byen ennå ikke er på høyden etter at nesten hele byen ble oversvømmet etter Katrina for tre år siden. Fortsatt gjenstår det tre års arbeid før demningene er reparert og gjenoppbygget.

Bill Irwin i den amerikanske hærens ingeniørkorps sa på en pressekonferanse torsdag at det fortsatt er hull i enkelte deler av dikene som skal beskytte byen mot flom, men at de arbeider med nødløsninger før Gustav eventuelt treffer.

Katastrofe

Gustav er den første alvorlige stormen i årets orkansesong som meteorologene spår kan bli den mest aktive siden 2005 da New Orleans og USAs golfkyst ble rammet av to katastrofale orkaner, Katrina og Rita.

Nærmere to tusen mennesker mistet livet i orkanen og den påfølgende oversvømmelsen. Det gjorde Katrina til den dødeligste orkanen i USA siden 1928.

Siden 2005 har hærens ingeniørkorps brukt flere milliarder dollar på å forsterke dikene rundt byen. Men ifølge den regionale direktøren for dikesystemet, Robert Turner, er de kun dimensjonert for å klare en 30-årsstorm – Katarina var en 396-årsstorm.

Traff Haiti

Minst 59 mennesker mistet livet da Gustav herjet i Haiti, de fleste som følge av jordskred, oversvømmelser og trær som ble blåst over ende. I tillegg døde åtte andre, de fleste barn, i et jordskred i Den dominikanske republikk.

Gustav slapp store mengder nedbør over fjellområdene nord for Jamaicas hovedstad Kingston, mens myndighetene evakuerte folk fra lavtliggende områder som trues av oversvømmelser. Butikker og skoler ble stengt, og solparasoller ble samlet inn på strendene i Montego Bay.

Blir orkan

Stormen ventes å øke til orkans styrke når den kommer ut over varmt åpent hav vest for Jamaica og legger kursen videre over Det karibiske hav mot Cayman-øyene og vestspissen av Cuba.

Meteorologene sier den kan øke i styrke svært raskt og at det ikke ville være uventet om den i løpet av 72 timer utvikler seg til en orkan av styrke 4 eller 5, det sterkeste på Saffir-Simpson-skalaen fra 1 til 5.

Selv om Gustav, som allerede var en orkan før den traff Haiti, ble svekket til en tropisk storm da den kom inn over land, gjorde den stor skade på grunn av enorme nedbørsmengder og omfattende oversvømmelser.

Evakuering

I Mexicogolfen der stormen er ventet senere i uka, forbereder oljeselskapene seg på det som kan bli den verste orkanen siden 2005. Produksjonen er stanset og arbeidere blir evakuert.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Oljeprisen steg tidlig torsdag til over 120 dollar fatet, men gikk ned igjen da amerikanske myndigheter lovte å stille ekstra olje i kriselagrene til rådighet dersom stormen avbryter produksjonen i Mexicogolfen, der 25 prosent av USAs olje kommer fra.

I New Orleans tar de ingen sjanser. Allerede er en første kontingent på 700 busser på plass i tilfelle det blir nødvendig å evakuere befolkningen.

Ødelagte diker

Dikene repareres

Satellittbilder av Katrina-herjing

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.