NATURVITENSKAP

New Orleans under vann igjen

Tore Stensvold
24. sep. 2005 - 12:08

Orkanen tok en noe annen retning enn først antatt og ble svekket før den traff land i Teaxas og vestlige deler av Louisiana.

New Orleans lå utenfor orkanens verste vinder, men havnivået steg og mye nedbør første til at deler av byen igjen ble oversvømmet.

Holdt ikke

I deler av byen sto vannet halvveis opp på veggene av to-etasjes hus, ifølge lokale medier i New Orleans. Diker som ble reparert etter Katrinas herjinger ga etter flere steder. Flommen ser ikke ut til å bli så stor som under Katrina da 80 prosent av byen ble oversvømmet.

Rita ble nedgradert til orkan styrke 3 med vinder mellom 170 og 210 kilometer i timen. Likevel ser skadeomfanget ut til å bli stort.

Raffinerier

Myndighetene frykter at mange oljeraffinerier i Texas settes ut av drift i lengre tid. Foreløpig har ingen detaljert oversikt over hvor store skader Rita har påført oljeinstallasjoner og petroleumsindustrien.

US Army Corps of Engineers har ansvar for diker og flomvern og frykter at mange mindre byer skal ødelegges av flomvann. Myndighetene har laget kart over områder der vannet kunne stige opp til 10 meter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.