KRAFT

Nettleien øker med 80 kroner

 

Økningen i nettleien er vesentlig mindre enn økningen i nettselskapenes kostnader skulle tilsi, ifølge NVE. (Foto: Stein Jarle Olsen)
Økningen i nettleien er vesentlig mindre enn økningen i nettselskapenes kostnader skulle tilsi, ifølge NVE. (Foto: Stein Jarle Olsen) Bilde: Stein Jarle Olsen
Øyvind LieØyvind LieJournalist
1. feb. 2013 - 13:33
Vis mer

Nettleien for en gjennomsnittlig husholdning blir 0,9 prosent høyere i 2013 enn i 2012. For en husholdning med et forbruk på 20 000 kWh/år tilsvarer økningen 80 kroner.

– Økningen i nettleien er vesentlig mindre enn økningen i nettselskapenes kostnader skulle tilsi.  Økt tillatt inntekt som følge av uværet Dagmar og andre ekstraordinære kostnader, ser ut til å utjevnes over flere år. Den moderate nettleieøkningen tyder også på at nettselskapene korrigerer for at de tidligere år har hatt en nettleie som har ligget noe høyere enn inntektsrammene har tilsagt, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud i en pressemelding.

Les også: Tror på 15 TWh ny norsk vannkraft

Forventer økning

Omregnet nettleie for en gjennomsnittlig husholdning økes fra 45,6 øre/kWh i fjor til 46,0 øre/kWh i år, inkludert alle avgifter, viser tallene Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har hentet inn fra nettselskapene.

– Nettselskapene vil i årene fremover investere mye og ha et høyt aktivitetsnivå for å trygge forsyningssikkerheten, og for å få ny fornybar kraftproduksjon på nett. Vi forventer derfor ytterligere økning i nettleien fra 2014, sier Sanderud.

Les også: Krever erstatning for 12 minutters strømbrudd

Stor variasjon

NVEs oversikt viser stor variasjon mellom ulike nettselskap. Nettleien for husholdningskunder varierer fra 26,5 øre/kWh til om lag 75 øre/kWh, inkludert avgifter. For en husholdning med et strømforbruk på 20 000 kWh utgjør dette en årlig forskjell i nettleiekostnad på 9 700 kroner.

Mange av de rundt 130 nettselskapene er små, og det er noen av de minste nettselskapene som har den høyeste nettleien. De store forskjellene kommer til tross for at NVE også i 2013 Kutter nettleien til 90.000 strømkunder til de 25 nettselskapene som har høyest nettleie

En feil her vil true hele Nordens strømforsyning  

Aldri har vi brukt mer strøm

Du risikerer å betale for svensk vind  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.