T2

NetCom er klar med 4G

I løpet av juni får alle med 4G-telefon full glede av den.

NetCom har implementert CS fallback.
NetCom har implementert CS fallback. Bilde: m

Endelig kan NetCom og kundene deres få full glede av 4G-nettet. De var først ute, først i verden faktisk, med å sette i drift et 4G-nett. Nå dekker nettet 44 prosent av befolkningen, mye mer enn Telenor, og begge bygger videre for harde livet.

Dessverre for NetCom tapte de litt til storebror når det gjelder å kunne bruke mobiler til annet enn lynrask 4G datatrafikk.

Les også: Mest klager på Iphone-dekningen

CS fallback

Til nå har man ikke kunnet bruke mobilen som telefon samtidig. Telenor kom først allerede i desember. For mens 2G og 3G primært er talenett med datakapasitet på kjøpet, er 4G et rent datanett.

Her finnes det ikke noen standard for taletrafikk ennå. Den, det vil si VoLTE – Voice over LTE, er ikke ventet før om et år eller to. I mellomtiden må telefonen kunne svitsje tilbake til 3G når det kommer en telefonsamtale.

Det er en mekanisme som kalles CS (circuit switched) fallback, og det er den NetCom nå er ferdig med å implementere i nettverket sitt.

I løpet av tre uker

I løpet av juni vil alt være på plass, og alle som bruker en 4G-telefon hos NetCom vil få den nye funksjonaliteten.

Når det kommer en samtale på 3G så hopper telefonen til 3G. Så kan man snakke og arbeide videre med 3G-hastighet. Når man legger på hopper telefonen tilbake til 4G igjen.

- NetCom har det råeste 4G-nettet med best dekning, og nå kommer de nyeste smarttelefonene med støtte for 4G. Så da er bordet dekket – våre kunder kan ta med seg sine surfevaner overalt og få de beste opplevelsene ut av sine avanserte smarttelefoner, sier August Baumann, administrerende direktør i TeliaSonera Norge.

Les også:

Vil merke telefoner med dårlige antenner

Telenor vil ha nye frekvenser for å fikse elendig 3G-dekning

Det nye 4G-nettet kommer i desember  

 

Les mer om: