IT

Neste generasjons TV-teknologi har fått navn

 

BARNET SKAL HETE ULTRA: Sjefen for Sony møtte opp på IFA i Berlin i august for å introdusere selskapets nye 4K-TV. Nå må de døpe den om til Ultra HD.
BARNET SKAL HETE ULTRA: Sjefen for Sony møtte opp på IFA i Berlin i august for å introdusere selskapets nye 4K-TV. Nå må de døpe den om til Ultra HD. Bilde: BECKER LACOUR / Olaf Becker
22. okt. 2012 - 19:57

Du kan nok like godt lære deg navnet med en gang; Ultra HD.

The Consumer Electronics Association – CEA – har bestemt seg for at det vi til nå har omtalt som 4K skal få smykke deg med dette navnet.

For det har virkelig begynt å røre på seg hos TV-produsentene. Skuffet som de er av den manglende interessen på Smart-TV og Alt du bør vite om 3DTV .

Les også: Dette er TV-standarden produsentene vil satse på

Da var det mer fart den gangen HD var på trappene. Først gikk vi mann av huse og skaffet oss flate TV-er som var HD Ready. Det vil si at de hadde en oppløsning på minst 270 punkter i høyden, noe som oftest innebar en oppløsning på 1280 ganger 720 punkter. Det vil si en megapixel.

Så, etter hvert som skjermprodusentene fikk fart på flatskjermteknologien, kom Full HD. Slike skjermer skulle kunne gjengi alle pikslene i de beste HD-sendingene og på Blu-ray, det vil si 1920 ganger 1080 punkter, eller to megapiksler.

Test av 46-50-tommere: Skal du ha ny TV i høst?

Mye vil ha mer

I det siste har det skjedd et par ting som gjør at det er på tide å dreie skruen en gang til.

For det første har de lært seg å lage masse piksler nesten uansett hvor små skjermene er. En oppløsning på 3840 ganger 2160 er ingen utfordring lenger.

Dessuten er dette et godt argument for å lage store skjermer, og det betyr bedre marginer.

For det andre er det snart duket for neste generasjon videokoding, H.265 eller MpegH, som den kalles. Selv den Europeiske Kringkastingsunionen, EBU, er positive.

De sier de har klart å sende et høykvalitets signal i 4K, unnskyld, Ultra HD, på bare 12 mbit/s.

Tar vi med produsentenes intense lyst på å kunne lage produkter vi etterspør er det vel snakk om tre ting.

Les også: OLED-kampen har begynt

TEST: TEST: Gode høyttalere for lite penger

Kommer snart

Men dyrt blir det. Vi snakker modeller hvor prislappen, inntil markedskreftene får grep, har bikket opp i en klasse hvor det trengs et ekstra siffer.

TV-produsentene lar seg ikke be to ganger, og Sony er først på markedet med en Sony med 84-tommers 4K-TV . Intet mindre. Den har en prislapp i USA på $25.000. Hva den vil koste i Norge er ukjent, men planen er at den skal være å finne i butikkene her før jul. LG kan følge like etter: Deres 84-tommers Ultra HD-tv skal visstnok bli tilgjengelig i USA for cirka $20.000 denne måneden.

Problemet er selvfølgelig at det ikke finnes noe innhold i Ultra HD, og det vil nok ta tid før det kommer.

Spillkonsoller kan bli et lyspunkt og kan kanskje forventes å kunne levere slike superhøyoppløste signaler i løpet av et par år.

Les også:

Slik vil Netflix kapre nordmenn

Her er Microsofts stikk til Apple og Spotify  

Hva blir det neste?

I mellomtiden må modellene skalere opp det innholdet som finnes. Det positive er at det er de blitt riktig så gode til. I det minste når TV-ene mates med skikkelige HD-signaler, helst fra Blu-ray.

Men ikke forvent at SD-kanalene, som fremdeles er i flertall, skal bli bedre i Ultra HD.

Mens vi teller penger for å se om vi har råd til Ultra kan vi jo også reflektere på hva CEA har tenkt å kalle 8K.

Dette er jo allerede et format med dobbelt så mange piksler i horisontal og vertikal retning. Det må kanskje blir Hyper HD?

Les også:

Denne gjør TV-en til overvåkningssentral

Han står bak nestegenerasjons video  

Denne appen kjenner igjen TV-serier

Brettkrigen om barna er i gang  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.