Nel - P2G - hydrogenproduksjon

Nel skal lage hydrogen av solkraft i Australia. Det er i ferd med å bli et helt nytt marked

Skal gjøre gassnettet renere.

P2G: NELs elektrolyseanlegg skal bruke overskuddsenergi fra solkraft til å produsere hydrogen.
P2G: NELs elektrolyseanlegg skal bruke overskuddsenergi fra solkraft til å produsere hydrogen. (Foto: NEL)

Skal gjøre gassnettet renere.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Torsdag ble det kjent at norske Nel Hydrogen Electrolysers skal levere utstyr for å produsere hydrogen fra overskuddsproduksjon av solstrøm. Dette er et såkalt P2G - Power-to-Gas anlegg som skal drives av Atco Group basert på Nels Pem-baserte elektrolysemaskin.

Nel Hydrogen, som kan føre sin industrielle historie tilbake til Norsk Hydros produksjon av elektrolysemaskiner på Notodden fra 1927, er mest kjent for den enorme ordren de har fått fra amerikanske Nikola som er i ferd med å starte produksjonen av hydrogendrevne trekkvogner til langtransport. Nikola har allerede fått over 11.000 bestillinger på slike trekkvogner, og Nel skal levere nesten 500 stasjoner for hydrogenproduksjon og fylling over hele USA. 

Sammenlignet med bestillingen fra Nikola, er P2G-bestillingen fra Atco Group en liten ordre. Men den kommer fra et nytt marked som kan bli interessant i fremtidens energiforsyning mange steder i verden.

Nav for ren energi

Utstyret fra Nel skal brukes i Atcos såkalte CEIH - Clean energy innovation hub som de etablerer i Vest-Australia. Her skal de produsere og lagre hydrogen, og bruke noe av den til å gjøre gassnettet - som er basert på naturgass - renere. Jo mer hydrogen produsert fra fornybar kraft som blandes inn i naturgassen, jo mindre CO2 slippes ut. Hydrogen vil også bli brukt direkte som brennstoff.

– Det er en gassleverandør som er kunden i dette tilfellet. Vi ser en økende forespørsel fra denne bransjen, i tillegg til det tradisjonelle industrimarkedet og det raskt voksende transportmarkedet. De ser at hydrogen fra fornybar overskuddskraft kan brukes til å oppgradere naturgass, eller til å lagre energi i større mengder enn det man har batterikapasitet til. Selv om det introduseres tap når hydrogen lagres som energi, så er ofte alternativet at energien ikke blir produsert i det hele tatt når det er overskudd av sol og vind. Spesielt i små nettverk, slik som de man har mange av i Australia og andre land, sier markedsdirektør i Nel, siv. ing. Bjørn Simonsen.

Test og forskning

CEIH er et forsknings og testnett som støttes av den australske regjeringen. De vil finne ut mer om hvordan hydrogen kan spille en rolle i samarbeid med solcellebasert strøm og lagring i batterier, og om hvordan gassen kan brukes på andre måter til å produsere strøm og varme.

Testanlegg: Atco, som er et stort internasjonalt energiselskap, vil bygge et testnettverk i Vest-Australia hvor solstrøm, batterier og hydrogen skal spille en stor rolle. Foto: Atco

Det australske P2G-anlegget er langt fra Nels første. Til sammen har de levert et tjuetalls slike rundt om i verden.

– Vi er veldig glad for bestillingen fra Australia til landets første P2G-anlegg. Vi tror at slik teknologi kan spille en viktig rolle når vi skal dekarbonisere energiforsyningen, sier Nel-sjef Jon André Løkke.

Hydrogenanlegget skal være ferdig til bruk neste år.

Kommentarer (16)

Kommentarer (16)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå