MENINGER

Nei til Statoil+Hydro

Denne gang var det Statoil som beilet til Hydro, som vel etter kort tid stoppet det hele.

Dette forsøket kan ikke tolkes annet enn at Statoils styreformann er på desperat jakt etter en ny leder i Statoil, og at han mener at Eivind Reiten er den rette mannen.

Samtidig vil dette kunne gi konstituert konsernsjef i Statoil, Inge K. Hansen, en ærefull sorti, etter å ha ledet selskapet i snart et halvt år.

Reaksjonene etter at ikke-nyheten ble offentliggjort er mange, blant annet steg børsverdien for både Hydro og Statoil. Det er særlig norske analytikere og finansmiljøer og enkelte journalister som ønsker å slå de to norske oljeselskapene sammen. Det blir en slagkraftig enhet, tenker de. Sammen kan de erobre verdens oljemarkeder.

Det klarer de utmerket hver for seg. De vil ikke være mer sexy sammen enn som to enkeltstående selskaper.

Nei, slagkraften ville være først og fremst rettet mot den norske offshoreklyngen. Sammenslutningen ville bety slutten for store deler av norsk offshoreindustri og leverandører.

For sammen ville Statoil og Hydro bli en monopolist på sokkelen.Tenk å ha en bare kunde, en spesifikasjon, en måte å gjennomføre prosjekter på, en rammeavtale med leverandører, en som konkurrerte om ideene og teknologiutviklingen - det ville skape dynamikk i teknologiutviklingen og kompetanseoppbyggingen i Norge - eller???

Som representanter for TBL sa det - en sammenslåing av Hydro og Statoil vil bety en slakt av norsk offshorenæring. En næring som direkte sysselsetter nærmere 80.000 spredt over hele landet.

Nei, skal Statoil bruke noe av kontantbeholdningen sin, bør de investere annerledes. Hvorfor ikke kjøpe seg inn i det europeiske gassmarkedet? Hva med å styrke seg i Storbritannia? Hvorfor ikke bygge opp en infrastruktur for distribusjon av gass og energi i Angola, eller andre steder i Vestafrika?

I det hele, det finnes mange andre spennende industri- og forretningsmuligheter enn å bruke pengene på å kjøpe opp Norsk Hydro.

For erfaringen viser at Norsk Hydro, de er og blir uinteressert i beileren fra Forus.

På vegne av norske teknologimiljøer er det bare å takke for at Hydro og Statoil forblir to selskaper. To som konkurrerer om de beste folkene og de beste teknologiene. Det er det eneste som kan bringe oss fremover.

Monopoler er og blir: - avlegs.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.