KARRIERE

Nedprioriterer realfag

Kunnskapsminister Øystein Djupedal og Regjeringen bevilger store summer til barnehage og grunnopplæring, men ser ut til å ha glemt universitetene, høgskolene og forskningen i budsjettet.
Kunnskapsminister Øystein Djupedal og Regjeringen bevilger store summer til barnehage og grunnopplæring, men ser ut til å ha glemt universitetene, høgskolene og forskningen i budsjettet. Bilde: Mona Strande
Mona Strande
6. okt. 2006 - 13:40

Dekan Knut Fægri ved det matematisk- naturvitenskapelige fakultet, UiO, er svært skuffet over statsbudsjettet.

- Dette er ikke noe særlig å glede seg over. Det er helt klart at Regjeringen ikke har tatt inn noen signaler for å løse realfagskrisen, og forskningen blir nærmest avspist, sier han.

Reduserer støtten

Regjeringen har i Soria Moria-erklæringen sagt de vil styrke bevilgningene til universiteter og høgskoler for å sikre uavhengig og god undervisning og forskning.

I statsbudsjettet ser det ut til at Regjeringen har glemt sine løfter. Ikke bare holder de tilbake forskningsbevilgningene som kunne ha hjulpet dem til å nå sine mål, men de reduserer også bevilgningene til utdanningsinstitusjonene.

274 mill. mindre

Universitet- og høgskolesektoren får totalt 20,6 milliarder kroner i 2007. Det er til sammen 580 millioner kroner mer enn i 2006, fordelt på landets allerede økonomisk pressede utdanningsinstitusjoner.

Reelt blir likevel budsjettrammen for universiteter og høgskoler redusert med 274,3 millioner kroner. Begrunnelsen er det Kunnskapsdepartementet kaller "hensyn til det samlede budsjettopplegget".

Reduksjonen tas fra basisbevilgningene, og er fordelt med 180,2 millioner fra universitetene, og 94,1 millioner fra høgskolene.

- Forskningsfientlig

Dekan Knut Fægri kaller hele budsjettet forskningsfientlig. Spesielt siden utstyrsbevilgningene bare økes med 12 millioner kroner, mot de 300 millionene Forskningsrådet har anbefalt.

- Dette vil helt klart går utover de ansattes innsats. Det er demotiverende å oppleve år etter år at Regjeringen sier de vil satse på universitetene og forskningen, uten at de følger dette opp, sier han.

Hindrer rekrutteringen

I statsbudsjettet er det spesifisert at de økonomiske kuttene ikke skal gjøres i antall studieplasser. Utdanningsinstiusjonene blir derfor nødt til å spare på andre områder, og det er stor mulighet for at fagpersonell og forskningskompetanse må lide.

- Det er i alle fall klart at dette vil gå ut over rekrutteringen til realfagene. Regjeringen har ikke gjort noe forsøk på å følge opp noe som helst, sier Fægri.

Tekna bekymret

Tekna er enige:

- Vi er bekymret for at kunnskapsministeren ikke ser alvoret i situasjonen. Dette er særlig alvorlig for rekrutteringen til forskning. Konkurransen om de kloke hodene er stor, og utydelige signaler og manglende evne til å følge opp de løftene som er gitt skaper usikkerhet, sier generalsekretær Kåre Rygg Johnsen.

Han håper imildertid at at Regjeringens avsetninger på 10 milliarder i Forskningsfondet er et hint om større bevilgninger neste år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.