FORSVAR

Nederland og Danmark gir Ukraina F-16-fly, bekrefter Nederlands statsminister

Statsminister Mark Rutte fortalte søndag Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at Danmark og Nederland har forpliktet seg til å gi Ukraina slike fly.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj inspiserer nederlandske F-16-fly sammen med statsminister Mark Rutte på en flybase i Eindhoven.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj inspiserer nederlandske F-16-fly sammen med statsminister Mark Rutte på en flybase i Eindhoven. Foto: Peter Dejong/AP/NTB
20. aug. 2023 - 16:04

Zelenskyj landet søndag på en flybase i Eindhoven i Nederland etter at han tidligere på dagen reiste fra Sverige med sin kone Olena Zelenska. Der møtte han statsminister Mark Rutte og inspiserte to F-16-fly i en hangar på basen.

Kort etter omvisningen sa Rutte til Zelenskyj at Nederland og Danmark har forpliktet seg til å levere F-16-fly til Ukraina, og at flyene vil bli levert så snart visse betingelser er oppfylt.

Reisen til europeiske land skjer to dager etter at USA ga grønt lys til at Ukraina kan få F-16-fly fra de to landene.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, her under en tidligere pressekonferanse, forsikrer om at mer støtte er på vei til Ukraina.
Les også

– Vi kommer til å vinne

Ukraina har lenge bedt om å få vestlige jagerfly for å få bedre kontroll over sitt luftrom og bedre å kunne beskytte styrkene som nylig innledet en motoffensiv mot den russiske okkupasjonen.

Opplæringen av ukrainske jagerflygere er i ferd med å komme i gang i regi av Danmark og Nederland, blant annet i Romania. Men det vil ta seks måneder før nok piloter og mekanikere er opplært til at flyene kan settes inn i kampen.

Det er ikke klart hvor Zelenskyj reiser etter Nederland, men det spekuleres på om neste stopp er Danmark. Zelenskyj sa før avreise fra Sverige at han hadde flere møter om jagerfly framover.

Søndag ettermiddag har statsminister Mette Frederiksen møte med forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen og utenriksminister Lars Løkke Rasmussen på flystasjonen Skydstrup, der det er et stort sikkerhetsoppbud.

Zelenskyj og hans kone Olena dro fra flyplassen Skavsta søndag formiddag på et av den svenske regjeringens fly etter å ha drøftet videre militært samarbeid med statsminister Ulf Kristersson.

Det er avgjørende at våre allierte kjenner de klimatiske forholdene i Norden, mener forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). Han er fornøyd med øvelsen Nordic Response så langt.
Les også

Svensk-finske Nato-soldater «invaderte» Norge i historisk øvelse

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.