Vannmagasiner

Nedbørsrekorder i kø, men det fylte ikke vannmagasinene

De største nedbørsmengdene kom i lavlandet, mens vannkraftmagasinene ligger i høyden.

Sørlandet og store deler av Vestlandet har nå en stram kraftsituasjon, ifølge Statnett. De har bedt kraftselskapene følge nøye med på situasjonen.
Sørlandet og store deler av Vestlandet har nå en stram kraftsituasjon, ifølge Statnett. De har bedt kraftselskapene følge nøye med på situasjonen.

De største nedbørsmengdene kom i lavlandet, mens vannkraftmagasinene ligger i høyden.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

– Vi har målestasjoner ved kysten som viser over 50 millimeter nedbør, men i fjellet er det under 20 millimeter. Alt hjelper, men mesteparten av regnet har kommet i deler av vassdragene der vi har begrenset regulering. Vi hadde satt pris på om det var motsatt, sier Sverre Eikeland, divisjonsdirektør for operatørene i Agder Energi.

Han har ansvar for driften av kraftverk som til sammen produserer 8,7 TWh strøm i året, i en del av landet hvor Statnett har definert kraftsituasjonen som «stram». Mye av helgens regn ble altså til elvekraft, som ikke kan spares.

På Vestlandet har ikke vannstanden i magasinene vært så lav siden 1993. Også på Sørlandet nærmet den seg forrige uke et minimumsnivå.

Mengde x høyde

Fordi det er tørt i bakken, går en god del regn nå til å bygge opp igjen nivåene av mark- og grunnvann, ikke til å fylle opp magasinene. Dessuten er det mer kraft å hente fra nedbør som faller i høyden.

Meteorologene melder om nedbørsrekorder på rekke og rad. Men det er trolig ikke nok til å ta igjen får måneder med tørke. Skjermbilde: Yr / Twitter

– Energiinnholdet i vannet er mengde ganger høyde. På Evje kom det 60 millimeter nedbør i helgen, men det ligger bare 200 meter over havet. Hadde samme nedbørsmengde kommet høyere i terrenget, kunne vi produsert mye mer kraft, sier Eikeland.

Også Skagerak Energi i Porsgrunn melder om at mye av nedbøren kom for nært kysten til å fylle opp magasinene. Kommunikasjonssjef Thor Bjørn Omnes minner om at flom i elvene ikke er det samme som flom på fjellet.

– De fleste av oss bor i lavlandet. Da kan det se ut som det regner fryktelig, men ti meter over havet har det begrenset effekt kraftmessig, sier Omnes. 

Frykter tidlig vinter

Selv om det er stor vannføring i nedre del av vassdragene også i Telemark, er det for tidlig å fastslå hvor mye som har kommet i magasinene. 

– Det er jo normalen at det regner mye om høsten, så 3-4 dager med regn er ikke veldig mye, sier Omnes. 

Frykten nå er at vinteren skal komme tidlig, slik at nedbøren kommer som snø i høyden og magasinfyllingen stopper. Ifølge NVE er fyllesesongen i gjennomsnitt over i uke 40, altså neste uke, men dette varierer fra år til år, og fra sted til sted.

– Vi har allerede hatt snøfall oppe på 1.200 meter, og vi har noen vannmagasin på 1.175 moh. Vårt største magasin ligger på 840 meters høyde, sier Eikeland i Agder Energi.

– Et par døgn med regn er ikke mye

Tonstad kraftverk i Sirdal på Agder har størst årsproduksjon av alle kraftverkene i Norge, nesten 4,4 TWh. Administrerende direktør i Sira-Kvina kraftselskap, Gaute Tjørhom, sier at det må regne lenge for å endre situasjonen for så store magasiner:

NVEs tidsserie går fra 1993 til i dag. På de årene har det ikke vært mindre vann i magasinene på Vestlandet på denne tiden enn det er i år (blå linje).

– Det har ikke regnet så mye på våre kanter de siste dagene. Alt er positivt, men et par døgn med regn er ikke mye. Og så tørt som det har vært gjennom mange måneder, suger vegetasjonen opp mye vann.

Tjørholm sier at fyllesesongen begynte sent i år, men kan vare bortimot til jul.  

Den hydrologiske balansen lå på minus 20,5 TWh i slutten av forrige uke. NVE publiserer oppdatert statistikk hver onsdag.

– Det er mindre vann i magasinene enn et gjennomsnittsår, men også mindre i snø og grunnvann, sier senioringeniør i NVE, Fredrik Arnesen.

Les også

Kommentarer (64)

Kommentarer (64)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå