Navarsete vil premiere innflyttere

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete vil tidligst i slutten av februar ha forslaget til Nasjonal transportplan klart.
Samferdselsminister Liv Signe Navarsete vil tidligst i slutten av februar ha forslaget til Nasjonal transportplan klart. (Bilde: Kjell Herskedal)

I dag får nyutdannede redusert studielånet med inntil 25.000 kroner per år i kommunene i Nord-Troms og Finnmark samt Karlsøy i Troms.

Brukes av mange

I fjor fikk benyttet 6.500 nyutdannede seg av ordningen, som eksisterer for å trekke folk med høy utdanning til distriktene. IKke siden 2002 har antallet vært så høyt.

I gjennomsnitt fikk hver enkelt slettet cirka 16.000 kroner av studielånet.

Sp-leder Liv Signe Navarsete går ifølge studentavisa Studvest inn for å utvide ordningen.

Vil gi studenter turbostipend

Gulrot

– Vi trenger unge folk med høyere utdanning i distriktene. Å redusere studiegjelden i utkantkommuner skal være en gulrot for nyutdannede, som gjør det mer attraktivt å søke seg utover i landet, sier hun til avisa.

En dobling av antall kommuner som omfattes av ordningen vil gjøre susen, mener hun.

– Vi opplever at mange ønsker å bo i distriktene, men terskelen er gjerne litt høyere for å flytte til en utkantkommune enn til en større by. Mange tenker ikke på at det finnes et liv utenfor de store byene, mener Navarsete.

Sletter studielån for ingeniørlærere

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå