KLIMA

Naturkatastrofer kostet 2.100 milliarder

DYR TSUNAMI: En bil står på taket av en bygning Japan etter tsunamien i fjor, som ble utløst av et kraftig jordskjelv. Naturkatastrofer kostet over 2.100 milliarder kroner i fjor, ifølge FN.
DYR TSUNAMI: En bil står på taket av en bygning Japan etter tsunamien i fjor, som ble utløst av et kraftig jordskjelv. Naturkatastrofer kostet over 2.100 milliarder kroner i fjor, ifølge FN. Bilde: Reuters / Scanpix

Naturkatastrofer koster verden over 2.100 milliarder kroner i fjor, ifølge beregninger fra FN. Mest kostbart var jordskjelvet og tsunamien i Japan.

Minimumsberegning

– Mens de fleste land klarer å holde tall på tapte menneskeliv nede, øker de økonomiske kostnadene mer enn noensinne, sier Margareta Wahlstrøm, FNs spesialutsending for reduksjon av katastrofer.

Hun sier 2.100 milliarder kroner er en minimumsberegning, og at den samlede kostnaden trolig er langt høyere.

Jordskjelv verst

Jordskjelv- og tsunamikatastrofen i Japan, flomkatastrofen i Thailand samt jordskjelvet i Christchurch i New Zealand var blant de mest økonomisk kostbare naturkatastrofene i fjor, og kostet henholdsvis om lag 1,2 milliarder kroner, 224 milliarder kroner og 140 milliarder kroner.

– Jordskjelv er den dødeligste og dyreste formen for naturkatastrofer, sa Wahlstrøm på en pressekonferanse mandag.

Les også:

Vil granske kollaps av skjelvsikre bygninger

– Atomberedskapen er for dårlig

En kartlagt katastrofe

Liten tsunami-risiko i Norge

– Kort tid å varsle katastrofen

Skremselet fra Tsjernobyl

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.