BYGG

Liten tsunami-risiko i Norge

HELE FJELLSIDEN KAN RASE: Sprekken i fjellsiden på Åkneset utvider seg med opptil 20 cm i året. Raset vil komme før eller siden, mener ekspertene, og det kan bli så stort som 100 millioner kubikkmeter.
HELE FJELLSIDEN KAN RASE: Sprekken i fjellsiden på Åkneset utvider seg med opptil 20 cm i året. Raset vil komme før eller siden, mener ekspertene, og det kan bli så stort som 100 millioner kubikkmeter. Bilde: Åknesprosjektet
Joachim Seehusen
15. mars 2011 - 11:42
Vis mer

Det er svært lite sannsynlig at Norge kan rammes av en tsunami. Derimot er faren større for at store flodbølger kan ramme kysten og forårsake store skader.

– Den største faren i Norge er at store fjellskred går ned i vann og forårsaker flodbølger. Noen av de største skredulykkene vi har hatt har vært slike, sier forsker Kari Sletten ved NGU, Norges geologiske undersøkelse, i Trondheim.

Gamle ras

Hun nevner to ras som gikk ned i Loenvatn, det første i januar 1905 og det neste i september 1936.

– Begge disse skapte store flodbølger og det var bølgene som førte til de største skadene. Det var også et ras i Tafjord i 1934, med 40 drepte. Der var det knapt bebyggelse under rasstedet, men det oppsto store bølger.

Åknes

Ved Åknes, på vestsiden av Synnylvsfjorden, mellom Stranda og Hellesylt, ligger en fjellside som måler nesten 1 km².

Den strekker seg fra 200 til 900 meter over havet. Denne er i bevegelse. Fjellmassene i bevegelse kan strekke seg mer enn 100 meter innover, med et volum mellom 40 og 70 millioner m³.

Bevegelsene varierer mellom noen få centimeter til mer enn ti centimeter i året. Hvis det oppstår et ras her vil det utvikle flodbølger som kan bli flere titalls meter høye.

Les også: Trues av flodbølge

Rask vurdering for Flåm

Åknesraset kan bli tre ganger større enn antatt

I fare

Ti kommuner ligger i faresonen hvis et ras går. Overvåkingen håndteres av Åknes/Tafjord Beredskap IKS, som er et interkommunalt selskap lokalisert i Stranda kommune på Sunnmøre.

Selskapet er eid av kommunene Stranda, Norddal, Stordal, Ørskog, Sykkylven, Ålesund og Møre og Romsdal fylkeskommune.

Amerikanske ingeniører

Organisasjonen American Society of Civil Engineers har satt ned en komité som skal undersøke hvordan man kan konstruere tsunamisikre bygg.

En av deltakerne i komiteen er professor Ioan Nistor ved Univeristy of Ottawa.

Overfor Globe and Mail peker han på at mens mange land har klare regler for å skre bygg mot jordskjelv så finnes det knapt regler for å sikre bygg mot de ødeleggende kreftene fra en tsunami.

Gruppen består av 25 eksperter som starter sitt arbeid i juli.

Les også: Nok et fjell overvåkes

Vil ha statlig overvåkingssenter for fjellskred

Katastrofevarsel på sms

Storegga

Kun et kjent tilfelle av tsunami har rammet Norge, det skjedde for om lag 8100 år siden. Den ble utløst av en gigantisk undersjøisk ras fra Storegga i Norskehavet.

Volumet er anslått til å være 3000 kubikkmeter. Raskanten skal ha vært 300 km bred og raset skal ha gått 800 km ned og videre ut i havet.

Dette er et av de største kjente undersjøiske rasene overhodet og det uløste en gigantisk tsunami som rammet Norge, Island, Shetland, Færøyene og Skottland.

Bølgene er beregnet til å ha raget 10 til 12 meter høyt ved kysten av Møre og opp til 40 – 50 meter inne i fjordene, heter det på Wikipedia.

Orm

Området ble kartlagt knyttet til utbyggingen av Ormen Lange.

Konklusjonene var at raset skjedde i masser som var avsatt i forrige istid og at det kreves en ny istid for at et nytt tilsvarende ras skal kunne bli utløst.

Les også: – Like alvorlig som Tsjernobyl

– Lavere stråling igjen i Tokyo

Robot skal finne overlevende i Japan

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.