KRAFT

Nasjonal strømdatabase utsettes til 2017

Skal heve datakvaliteten.

Elhub er utsatt til 2017, melder NVE.
Elhub er utsatt til 2017, melder NVE. Bilde: Colorbox
Øyvind LieØyvind LieJournalist
10. mars 2015 - 10:41

NVE har besluttet å utsette idriftsettelsen av at det nye nasjonale IT-systemet for informasjonsutveksling mellom aktørene i kraftbransjen, Elhub.

Den opprinnelige tidsfristen for å sette det i drift var 1. oktober 2016.

På bakgrunn av anbefaling fra Statnett har imidlertid NVE nå forlenget fristen til 20. februar 2017, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en pressemelding.

Hever datakvaliteten

Elhub skal legge til rette for utveksling av måleverdier og kundeinformasjon som benyttes til avregning og fakturering. NVE har pålagt Statnett å utvikle og drifte løsningen, som også skal håndtere leverandørskifter i sluttbrukermarkedet.

Utsettelsen «skal bidra til at Elhub-prosjektet får en mer hensiktsmessig tidsplan, samt at bransjen får bedre mulighet til å heve datakvaliteten i sine kundesystemer og tilpasse egne løsninger til Elhub», skriver NVE.

Den opprinnelige fristen var ifølge Statnett for knapp for å kunne gjennomføre en hensiktsmessig prosjektgjennomføring.

«Både planene for IT-løsninger i Elhub og planene for aktørenes tilpasninger til Elhub tilsier at en forlenget tidsfrist vil redusere risiko og bidra til å sikre kvaliteten i de nye markedsfunksjonene som skal settes i drift», ifølge NVE.

Les også: NVE: Statnett-krav i strid med energiloven

Mer effektivt kraftmarked

Allerede i oktober i fjor skrev Teknisk Ukeblad at tidsfristen for den nasjonale strømdatabasen kunne ryke. Det var på bakgrunn av en rapport laget av DNV GL, som viste at kvaliteten på data, overflytting av data (migrering), knapp tid til utvikling og mange samarbeidspartnere ga stor fare for forsinkelse.

Innen oppstart av Elhub skal aktørene i kraftbransjen foreta omfattende tilpasninger som forberedelse til Elhub og til et mer effektivt kraftmarked.

Arbeidet med forskriftsendringer knyttet til Elhub vil bli avsluttet i april 2015. Endringene skal i hovedsak tre i kraft på samme tid som oppstartsdatoen for Elhub.

Når forskriftsendringene er vedtatt, vil NVE pålegge nettselskaper og kraftleverandører å gjennomføre kvalitetskontroll av kundedataene sine gjennom Statnetts prosjekt for datamigrering. For det er viktig at Elhub har et godt datagrunnlag når den settes i drift.

Les også:

Kraftselskapet slet med å finne ingeniører - nå strømmer de til fra oljebransjen

Aldri har det blitt produsert så mye vindkraft i Norge som i fjor

Staten har brukt 750 millioner på havvind - fortsatt har vi ingen havvindpark  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.