Nasa-romskip gjør landingsforsøk på asteroide

Etter å ha sirklet rundt asteroiden i to år er Nasa klar til å gå inn for landing tirsdag. 

Nasa-romskip gjør landingsforsøk på asteroide
Etter å ha sirklet rundt asteroiden Bennu i to år er Nasa klar til å gå inn for landing tirsdag. Foto: Nasa / Goddard / University of Arizona / CSA / York / MDA via AP

Overflaten på asteroiden Bennu, som ligger flere hundre millioner kilometer unna, er uforutsigbar og full av stein – og landingsforsøket omtales som en utfordring.

Romdramaet utspiller seg tirsdag, og målet med landingen er å hente en prøve fra bakken og returnere de små bitene av asteroiden tilbake til jorden.

Det er kun Japan som har klart det tidligere.

På bakken i 5-10 sekunder

Romfartøyet Osiris-Rex er på størrelse med en varebil og skal prøve å lande på et område om lag så stort som en tennisbane i krateret Nightingale. Steiner på størrelse med bygninger gjør operasjonen vanskelig. Asteroiden har en radius på rundt 250 meter.

– For å sette det i perspektiv, neste gang du parkerer foran huset ditt eller utenfor en kafé. Tenk på utfordringen det er å navigere Osiris-Rex til en av disse plassene fra 320 millioner kilometer unna, sier prosjektleder Mike Moreau i Nasa.

Fartøyet planlegger å bruke fire timer på å ta seg ned til overflaten. Deretter skal fartøyets 3,4 meter lange arm strekke seg mot bakken og plukke med seg prøver i løpet av den fem til ti sekunder lange landingen.

Dersom det første forsøket feiler, kan Osiris-Rex prøve igjen. De innsamlede prøvene er først tilbake på jorden i 2023.

Les også

Les mer om: