VERDENSROMMET

Nasa-helikopter på Mars har «ringt hjem» etter 63 dagers stillhet

Etter 63 dager uten livstegn fra Mars-helikopteret Ingenuity, har Nasa igjen fått kontakt med farkosten på den røde planeten.

Nasa-helikopteret Ingenuity på Mars.
Nasa-helikopteret Ingenuity på Mars. Foto: Nasa
1. juli 2023 - 08:21

Helikopteret ble sendt til Mars tidlig i 2021 og skulle i utgangspunktet fly fem oppdrag i løpet av en måned for å vise at det er mulig å fly på Mars ved hjelp av en rotor.

Ingenuity har overlevd betydelig lenger enn den opprinnelige testperioden og har tatt titalls flyturer og fungert som støtte for overflatekjøretøyet Perseverance. Sistnevnte ser etter spor av mikroskopisk liv på naboplaneten vår for milliarder av år siden, da Mars var mye varmere og våtere enn i dag.

På den 52. flyturen i april mistet Nasa kontakt med det lille helikopteret da det landet bak en ås og ikke kunne sende signaler til Perseverance, som igjen sender dem videre til Jorden. Nasa var klar over dette, og det kom dersom ikke som noen overraskelse da de mistet kontakten.

– Ingenuity er designet for å ta vare på seg selv når det oppstår slike brudd i kommunikasjonen, men det var fortsatt en lettelse da vi fikk inn nye signaler. Dette er den lengste perioden uten oppdateringer fra Ingenuity, sier Joshua Anderson, som leder Ingenuity-teamet ved Nasas Jet Propulsion Laboratory (JPL).

Så langt tyder alt på at helikoptret er i god stand. Dersom videre tester bekrefter dette, er alt klart for neste oppdrag på Mars.

Belgia er blant landene som har lovet Ukraina F-16-fly. Her er Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj (i midten), Belgias statsminister Alexander De Croo og forsvarsminister Ludivine Dedonder på en flybase ved Brussel tirsdag denne uka.
Les også

Lavrov mener vestlige F-16-donasjoner er atomsignal

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.