ROMFART

Nasa har fått kontroll over romsonde etter tabbe

Romsonden Voyager 2, som befinner seg mange milliarder kilometer fra jorda, er igjen under Nasas kontroll.

Nasa har fått gjenopprettet kontakten med Voyager 2 og har igjen kontroll over romsonden som befinner seg rundt 19 milliarder kilometer fra jorden.
Nasa har fått gjenopprettet kontakten med Voyager 2 og har igjen kontroll over romsonden som befinner seg rundt 19 milliarder kilometer fra jorden. AP / NTB
5. aug. 2023 - 09:02

I midten av juli kom kontrollsentralen til Nasa i skade for å sende et signal til Voyager 2 som vendte romsondens antenne vekk fra jorden.

De fikk etter hvert livstegn fra den, men fryktet at det ville drøye til en automatisk nullstilling i oktober før de fikk ordentlig kontakt igjen. Fredag løste imidlertid det hele seg. Nasa sendte et «rop» ut i verdensrommet med instruksjoner som fikk sonden vendte sine antenner mot jorda igjen.

Prosjektleder Suzanne Todd sier til nyhetsbyrået AP at hun trakk et lettelsens sukk og «på en måte smeltet i stolen» da kontakten endelig ble gjenopprettet.

Voyager 2 to ble sendt opp i 1977 sammen med tvillingsonden Voyager 1. Den befinner seg nå 19 milliarder kilometer unna, og det tar 18 timer for hvert signal fra jorda å nå fram. Sondene fortsetter sin ferd utover i rommet så lenge plutoniumsreservene holder, og Nasa håper i hvert fall en av dem er i live når vi skriver 50 år etter oppskytingen.

Russiske raketter på vei mot mål i Ukraina. CIA-sjef Bill Burns sier Ukraina kan tape krigen i løpet av året uten påfyll av utenlandsk hjelp.
En ukrainsk tanks beskyter russiske stillinger i en krig der ukrainerne sårt trenger våpenhjelp for å holde ut mot den russiske offensiven.
Les også

CIA-sjef advarer: – Kan tape krigen mot Russland i løpet av året

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.