UNIVERSET

Nasa bekrefter første steinprøve fra Mars

– En enorm prestasjon, sier Nasa-sjef Bill Nelson.

I dette bildet ses den første steinprøven, i midten av boret, som roboten Perseverance har klart å hente inn på den røde planeten.
I dette bildet ses den første steinprøven, i midten av boret, som roboten Perseverance har klart å hente inn på den røde planeten. Foto: NASA/JPL-Caltech/ASU via AP/NTB
7. sep. 2021 - 06:45

Nasa bekrefter at romfartsorganisasjonens Mars-robot har lyktes i å hente inn sin første steinprøve, som senere skal fraktes tilbake til jorda.

– Det er offisielt! Jeg har nå samlet, forseglet og lagret den første kjerneprøven som noensinne er boret på en annen planet, i et forsøk på å returnere prøver til jorden. Det er den første i en enestående steinsamling fra Mars, melder Nasas Perseverance-oppdrag på Twitter.

Prøven, som er noe tykkere enn en blyant, ble innsamlet 1. september, men Nasa var først usikker på om roboten hadde lyktes i å ta vare på den verdifulle prøven fordi de første bildene var uklare.

Nye bilder ble tatt, og roboten Perseverance kunne deretter måle kjerneprøven, ta flere bilder og lagre den i en hermetisk lukket beholder.

– Dette er en enorm prestasjon, og jeg kan ikke vente med å se de utrolige funnene som er hentet inn av Perseverance og vårt team, sier Nasa-sjef Bill Nelson i en uttalelse.

Perseverances oppdrag er å lete etter tegn til eldgammelt liv på Mars. Robotens system for innsamling av prøver består av over 3000 deler og er det mest avanserte systemet som er sendt til verdensrommet.

Prøvene skal etter planen hentes på Mars og fraktes tilbake til jorden av senere ekspedisjoner.

For en måned siden klarte ikke roboten Perseverance å hente inn en prøve. Den boret inn i mye mykere stein, men steinen gikk i oppløsning før den kom inn i titaniumstubben i boret.

 

Perseverance NASA
Les også

Slik samler Mars-roveren inn prøver til hjemturen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.