FORUM

Når vrengt blir vrangt

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
7. jan. 2005 - 11:05

For å belegge sitt syn kommer hun med stadig faktafeil, utelatelser og forvrengninger. I siste innlegg bruker hun et sitat fra DARPAs hjemmeside til å belegge sin påstand og fastlegge DARPAs (ARPAs) militære ”identitet”.



”Since that time (1958) DARPA's mission has been to assure that the U.S. maintains a lead in applying state-of-the-art technology for military capabilities and to prevent technological surprise from her adversaries”.



Men dessverre kommer hun i skade for ikke å ta med hele avsnittet:



”The DARPA organization was as unique as its role, reporting directly to the Secretary of Defense and operating in coordination with, but completely independent of, the military research and development (R&D) establishment. Strong support from the senior DoD management has always been essential since DARPA was designed to be an anathema to the conventional military and R&D structure and, in fact, to be a deliberate counterpoint to traditional thinking and approaches”. (Understrekingene er mine)

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Den ”militære identitet” var altså ikke sterkere enn at forskningsgruppen nærmest kunne kalles en ”gjøkunge” innenfor det militære etablishement.

I stedet for å forholde seg til informasjon lagt ut på nettsider, kunne det være en fordel å studere nærmere bakgrunnen for ARPANET.

ARPA var et forskningsprosjekt finansiert av Forsvaret og fysisk plassert inne i Pentagon. Men de drev med sivile forskningsoppgaver. Forskerene har selv beskrevet hvordan denne sivile forskningen ga dem både fordeler og ulemper. Fordeler ved at de fikk full frihet og ikke ble koblet opp til militære forskningsformål; ulemper ved at de av den grunn fikk store problemer med å få finansiert sin forskning.

Forøvrig ble den forskning ARPA bedrev, beskrevet av militæret som futuristisk og som neppe ville ha praktisk nytte for forsvaret. Det var først etter at Defense Communications Agency oiffisielt overtok ARPANET i 1975 at de operative enheter av miltæret fattet interesse for å bruke nettet til militære formål. Men da hadde ARPANET vært i drift i 5 år allerede.

Det finnes rikelig med kildemateriale som bekrefter dette. Interesserte kan begynne med Janet Abbate: ”Inventing the Internet”, MIT Press, 2000; og M. Mitchell Waldrop ”The Dream Machine”, Viking, 2001.

Ennå verre blir det når hun trekker inn Simula som et eksempel på teknologi utviklet for militære formål. Opprinnelsen til Simula var det forskningsarbeid som Kristen Nygaard utførte ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI). Men det var først når han sammen med Ole Johan Dahl, flyttet over til Norsk Regnesentral i 1960 at programmeringsspråket Simula ble utviklet for alvor. Norsk Regnesentral er et sivilt forskningsinstutt. Ingen av de oppdrag som NR gjorde med bruk av Simula hadde finansiering fra forsvaret eller militære formål. For mer om utviklingen av Simula og kildebelegg for dette, kan det henvises til NRs jubileumsbok ”Norsk Regnesentral 1952 – 2002”.

Er Internett brukt til militære formål? Er radioen, telegraften, telefonen, datamaskinen, Simula og bilen for den slags skyld, blitt brukt til militære oppgaver? Selvsagt ble de det. Men det betyr ikke at de ble utviklet for det formål.

Det Ryan ikke synes å se forskjellen på er hva teknologi brukes til, og hva som var det opprinnelige formålet med utviklingen.

Når hun vrenger slik på problemstillingen, er det ikke rart at alt blir vrangt.

Arild Haraldsen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.