BYGG

Når NRK flytter fra Marienlyst, frigjøres 100 mål midt i Oslos indrefilet

Her er planene for hvordan området kan utnyttes.

Slik kan området bli seende ut etter at NRK har flyttet.
Slik kan området bli seende ut etter at NRK har flyttet. Foto: NTB Scanpix
7. feb. 2019 - 12:14

Når NRK forlater Marienlyst-tomten i Oslo, kan det bli rom for boliger, lokal handel og næring – samtidig som kulturminner og grøntområder skal bevares.

Torsdag presenterte kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen planprogrammet for NRK-tomten. Den skal være utgangspunktet for omreguleringen av nær 100 mål.

Den sentralt plasserte tomten på Marienlyst i Oslo blir sett på som en av hovedstadens indrefileter, og det er knyttet stor interesse til hva den skal brukes til når rikskringkasteren etter hvert flytter ut.

– Det har vært jobbet veldig hardt i samarbeid med Oslo kommune og etaten. Det er selvsagt ingen quick fix å gjøre en slik prosess midt i en hovedstad, fastslo Eriksen.

Sivilingeniør og planlegger Ole Falk Frederiksen fra Civitas sier målet for planarbeidet er en flerfunksjonell byutvikling med bolig, lokal handel og service, næring og andre funksjoner som kultur, idrett og ivareta kulturminner.

Store Studio vernes

Riksantikvaren har besluttet å verne deler av Kringkastingshuset, inkludert legendariske Store studio, A-fløyen og noe interiør, samt utearealene. Der er det flere viktige naturverdier, som flere store, hule eiker. Byrådet i Oslo har også krevd at Kringkastingshuset skal reguleres til en blanding av offentlige og privat formål.

Det siste året har fem ulike arkitektteam levert forslag til hvordan tomten kan brukes.

– Det er stort mangfold i forslagene, sier Ole Falk Fredriksen.

Utrederne har kommet fram til to ulike planalternativ som skal utvikles videre. Det ene alternativet innebærer 20 prosent boliger, det andre 65 prosent boliger. Planforslagene skal nå ut på høring med høringsfrist 7. mars.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Jakter på nytt hus

Kringkastingssjefen sier jakten nå starter på NRKs nye hovedkontor i Oslo-området. Han sier avgjørelsen på langt nær er tatt. Ifølge DN skal NRK ha 12–14 alternativer på blokka, inkludert Oslo, Lillestrøm og Bærum.

I Bærum bekrefter Telenor at NRK er en av flere mulige leietakere i Telenors hovedkvarter på Fornebu. I Oslo er blant annet Økern, Tøyen, Ulven, Bryn, Løren, Furuset, Filipstad og Gamlebyen nevnt som mulige plasseringer.

Avgjørende for hvor NRK havner, er behovene kringkasteren har, samt hva NRK får for salget av Marienlyst-tomten.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen presenterte NRKs forslag til hvordan Marienlyst-tomta kan utnyttes når NRK flytter ut. <i>Foto:  NTB Scanpix</i>
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen presenterte NRKs forslag til hvordan Marienlyst-tomta kan utnyttes når NRK flytter ut. Foto:  NTB Scanpix
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.