INDUSTRI

Nanosølv skader nerveceller i hjernen

Brukes i sportstøy.

Farlig: Her kommer deltagere i Holmenkoll-stafetten løpende tidligere i år. Det brukes nanosølv i sportsutstyr og det kan vise seg å være skadelig for cellene våre.
Farlig: Her kommer deltagere i Holmenkoll-stafetten løpende tidligere i år. Det brukes nanosølv i sportsutstyr og det kan vise seg å være skadelig for cellene våre. Bilde: Bratlie, Espen/NTB Scanpix
18. des. 2014 - 17:24

Forskere har tidligere vært bekymret for at bruk av nanosølv i ulike produkter kan føre til at flere sykdomsfremmende bakterier blir resistente mot antibiotoka.

Nå varsler svensike forskere at nanosølv - som er bakteriedrepende og brukes i harde hvitevarer, matemballasje og sportstøy for å fjerne lukt - kan skade mennneskelige celler.

En studie fra Lunds Universitet i Sverige viser at nanosølv påvirker stamceller som er opphav til nerveceller i hjerne og netthinne.

Studien er utført delvis gjennom dyrking av menneskelige stamceller, og på mus.

Les også: Se maskinen kutte 84 millimeter kjetting på ett sekund

– Alarmerende

I studien ble celler utsatt for lave doser av nanopartikler av sølv eller gull på 20 og 80 nanometer. Skadene som oppstod på cellene skyldtes hovedsaklig sølvioner som ble frigitt fra nanopartikler.

Forskerne karakteriserer resultatene som alarmerende.

– Nanopartikler er så små i størrelsen at de lett passerer cellemembranen. Selv nanopartikler på 80 nanometer passerer membranen, vi så til og med at de tas opp i cellekjernen. Det burde de ikke gjøre, sier forsker Ulrica Englund Johansson ved Universitetet i Lund til Teknisk Ukeblad.

Årsaken til at nanosølvpartikler er mer skadelig enn annet sølv er at nanomaterial har en langt større effektiv overflate. "En større effektiv overflate frigjør flere sølvioner og gir større giftighet", heter det i meldingen fra Lund.

Det er frigjøringen av sølvioner som fører til at nanosølv virker bakteriehemmende, og derfor brukes i blant annet sportstøy og fottøy.

Forskerne så på nanopartiklenes påvirkning på hjernens utvikling, og påvirkningen på netthinnen. De fant blant annet at fostre og barn er mest ustatt for skadelig påvirkning fra nanopartikler fordi nerveceller er særlig følsomme under utvikling.

Les også: Thin Film har fått sin største ordre til nå

Synsskader

Men studien viste også at nanopartikler kan skade synet.

– Vi tar ut netthinner av dyr, legger de i dyrkningsskåler og tilsetter partikler. Slik får vi et isolert system der vi tester partiklenes giftighet. Vi fant ut at netthinnens oppbygning, der fotoreseptorene sitter, ødelegges når vi tilsetter nanopartiklene, sier Johansson til Teknisk Ukeblad.

Det viktigste funnet, ifølge Johansson, er nanopartiklenes påvirkning på hele nervesystemet.

– Vår viktigste konklusjon er at nanosølv øker risikoen for at nervesystemet skades. Dette igjen kan føre til at flere av kroppens funksjoner blir skadet, fordi nervesystemet påvirker disse i så stor grad, sier Johansson.

Også nanopartikler fra gull fører til skader, viste studien. Studien tar imidlertid ikke for seg om konsentrasjonen av nanosølv i ulike produkter er så høy at de utgjør noen risiko.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

Forskningsprosjektet er et samarbeide mellom flere avdelinger ved Lunds universitet, og er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Plosone.

Les også:

Nanosølv skal ikke bli den nye asbesten

Null effekt av antibac-stoffer

Norsk firma hevder ny brikke vil revolusjonere bluetooth-teknologien  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.