ELBIL

Naf advarer mot å la elbilen bremse selv på glattisen

Elbiler bremser nesten på egen hånd fordi de bruker bremseeffekten til å lade batteriet. Kraftig regenerering kan gjøre at du sklir på glatte veier.

Kraftig regenerering på elbiler kan gjøre at folk mister kontrollen på glatte vinterveier, advarer Naf.
Kraftig regenerering på elbiler kan gjøre at folk mister kontrollen på glatte vinterveier, advarer Naf. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
28. des. 2022 - 09:18

– På glatte veier er det lurt å skru ned bremseeffekten til et minimum eller helt av, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Naf i en pressemelding.

Når man slipper opp gasspedalen på en elbil, vil bilen bremse av seg selv og samtidig få litt påfyll av strøm. Det kan føre til man mister kontrollen på glatt føre.

– Når du kommer mot en sving på glatt føre og slipper gassen og regenereringen på bilen begynner å jobbe, kan bremsingen føre til at du sklir ut av veien i stedet for å komme deg trygt gjennom svingen, sier Sødal.

Han anbefaler også å være lett på gassen, da det er fort gjort å spinne på glatt underlag.

Det er imidlertid mulig å justere regenereringen på de fleste nye elbiler etter føret, slik at man ikke trenger å ha den avslått gjennom hele vinteren, men kan justere det etter forholdene.

I en undersøkelse fra Elbilforeningen opplyser 74 prosent av de spurte at de sliter med å finne ut hva selve ladingen koster før de starter.
Les også

Elbil-lading: Vil gjøre det lettere å finne prisen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.