INDUSTRI

– Næringsministeren er handlingslammet

Ole K. Helgesen
25. sep. 2008 - 11:47

Hansen reagerer på opplysningene om at Hydro bruker arbeidskraft som ikke har lov til å organisere seg i Qatar.

Hun sier at Sylvia Brustad har sittet handlingslammet når det gjelder bedrifters samfunnsansvar.

Les hovedsaken:

– Nå må næringsministeren sette krav til norskeide selskaper. Vi bør arbeide for bindende internasjonale retningslinjer og minimumsstandarder for bedrifters samfunnsansvar som går på en virksomhets påvirkning på miljø og mennesker. Vi kan ikke være bekjent av å ha en så dårlig politikk for å sikre at norske selskaper faktisk bidrar til bærekraftig utvikling, sier Hansen til Teknisk Ukeblad.



Må få regler

Hun mener Brustad burde få på plass et regelverk som sikrer at slike ting ikke skjer.

– Næringsministeren burde ikke bare svare at hun vil gå inn i saken. Hun burde sørge for et regelverk som sikrer at slike ting ikke skjer. Et regelverk som sørger for at norske bedrifter må etterleve visse minimumsstandarder, som vil innebære at man må stille krav til sine underleverandører, sier Hansen.



Hansen vil at Norge går i front for å få på plass en lovfestet standard for rapportering på miljømessige og sosiale indikatorer allerede før et slikt regelverk er på plass.

– Informasjonen som rapporteres må være offentlig tilgjengelig og må verifiseres. Denne standarden bør omfatte alle norske statseide selskaper samt norske og utenlandske selskaper notert på Oslo Børs, sier hun.



SV hardt ut mot Hydro-sjef Reiten

Slakter Hydro



Krf-nestleder er også svært kritisk til Hydros uttalelser i saken.

– Man kan få et inntrykk av at Hydro unnskylder seg med dårlige arbeidsforhold fordi arbeiderne synes det er greit med uttalelser om at de ikke klager på annet enn maten. Mest sannsynlig er ikke arbeidsforholdene for dem som arbeider for Hydro dårligere enn for mange andre i Qatar, men det er sannelig ingen unnskyldning for at ikke norske selskaper skal ha ta et bedre ansvar for sine arbeidere.

Flåthen krever Qatar-opprydding

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.