INDUSTRI

SV hardt ut mot Hydro-sjef Reiten

Tore Stensvold
25. sep. 2008 - 10:30

Utenrikspolitisk talsperson i SV, Ågot Valle, går knallhardt ut etter avsløringene om at arbeidere som bygger verdens største aluminiumsfabrikk i Qatar avspises med luselønn og dårlige betingelser.

Les:



– Vår tålmodighet med Eivind Reiten begynner å bli tynnslitt, sier Valle.



Arbeiderne i Qatar nektes blant annet å organisere seg.

Krav til statsbedrift



– Stortinget har satt harde krav til de norske statsbedriftene når de opererer i utlandet, og vi forventer at Hydro følger opp disse kravene. Vi har sagt at de beste tradisjoner for samarbeid med de ansatte skal følges i utlandet. Ved å bryte ILO-konvensjonen mener jeg Hydro gjør det motsatte, sier hun.



Verdens største aluminiumsverk i ett trinn bygges utenfor Qatars hovedstad Doha. Gradestokken ligger tett oppunder 50 grader i skyggen, luftfuktigheten er over 90 prosent. Arbeiderne har 60 timers uke og får opp til 6 kroner timen. Det er i henhold til lovene i Qatar.



Det er Hydros prosjektorganisasjon som hovedsakelig står for byggingen av Qatalum-verket alene. Qatar Petroleum stiller med penger og naturgass i samarbeidsprosjektet Qatalum.

Kontrast



Ågot Valle peker på at Reitens inntekter som Hydro-direktør på over 26 millioner kroner i 2007 står i skarp kontrast til en timelønn på 5-6 kroner for de uorganiserte arbeiderne i Qatar.



– Jeg har tillit til at næringsministeren følger dette opp. Fellesskapet eier 43,8 prosent av aksjene i Hydro og som den største aksjonæren bør vi mer enn forvente at Reiten snart tar signalene, sier Ågot Valle i en pressemelding.

Tillit?

Saken om Qatar kommer i rekken av flere saker hvor regjeringspartiene har vært kritiske til Eivind Reitens strategier. Reiten har vært i søkelyset for svært lukrative opsjonsordninger for ledelsen i Norsk Hydro, for Hydro-utbetalinger til konsulenter i Libya og han har også jobbet aktivt mot regjeringens – og dermed sin største eiers – planer om offentlig eierskap til norsk vannkraft.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.