MOTOR

Nær 70 prosent av bilbransjen vil fase ut den klassiske bilnøkkelen

Skal være enklere, smidigere – og framfor alt sikrere.

Ny bilnøkkel: Den nye teknikken skal være mye vanskeligere å hacke enn den nåværende signalteknikken som brukes av de fleste bilprodusentene.
Ny bilnøkkel: Den nye teknikken skal være mye vanskeligere å hacke enn den nåværende signalteknikken som brukes av de fleste bilprodusentene. Foto: Volvo
Av Felix Bjørklund, NyTeknik.se
2. juli 2018 - 19:00

Det er en stund siden de såkalte nøkkelløse systemene kom. Nøklene sender ut et signal som bilen oppfatter – og som da gjør det mulig å låse opp og/eller starte. Men selv om teknikken er bekvem, har den sine svakheter, ikke minst når det gjelder tyveririsiko.

Men snart skal det problemet være over:

En gruppe som kalles Car Connectivity Consortium (CCC), som består av 70 prosent av bilbransjen og 60 prosent av produsentene av mobiltelefoner, har nå avslørt hva som kommer: en ny digital nøkkel.

Den nye teknikken fungerer på samme måte som kontaktløs betaling via mobilen. Dette gjør at den er mye vanskeligere å hacke enn den nåværende signalteknikken som brukes av de fleste bilprodusentene.

Telefonen kan starte bilen din

Nøkkelen gjør at telefonen samhandler med bilen og kan starte den.

Riktignok finnes det allerede apper man kan låse og åpne bilen med mer – men inntil nå har ingen helt våget gå vekk fra konseptet med en fysisk nøkkel.

Volvo, som ikke er en del av CCC, har en digital nøkkel som alternativ, men fremdeles får de som kjøper en bil også en nøkkel.

Men dette er ikke alt. CCC planlegger å standardisere teknikken, slik at det skal bli enklere for produsenter å ta den i bruk.

Fem punkter for sikkerhet

I den publikasjonen man nå har kommet med, kalt ”Digital Key Release 1.0” går det fram at man har satset på fem punkter, og samtlige er relatert til sikkerhet.

  • Pålitelighet – tyver kan ikke lage falske signaler og prøve å sende dem til bilen.
  • Komplett – tyver kan ikke manipulere beskjeder i systemet.
  • Ferskhet – tyver kan ikke kopiere gamle beskjeder/signaler.
  • Bindende – tyver kan ikke late som de er tidligere eiere.
  • Selvstendig – hver beskjed er spesifikk og helt urelatert til annet enn den tilsiktede meningen.

Fysiske nøkler er en unødig byrde

For eksempel bilpooler, utleiefirmaer eller bedrifter der kjøretøy deles, er dette en velkommen nyvinning. Fysiske nøkler er en unødig byrde, og i tillegg til at digitale alternativer ikke kan mistes, er de lette å administrere.

Men selv om det virker som om mesteparten av bilbransjen er med på dette, kommer det å ta tid innen teknikken er på plass i bilene.

Artikkelen ble først publisert på NyTeknik.se

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.