Equinor har hvert år ligget på topp på Universums undersøkelse av hva som er unge ingeniørers drømmearbeidsgiver. Prosentandelen som sier at Equinor er på topp, har likevel gått nedover.
Se hele listen nederst i saken.
Men nå øker andelen som har Equinor på topp totalt – fra 17 prosent i 2021 til nesten 21 prosent i 2022.
Blant kvinnene går Equinor opp fra 13 prosent i fjor til 18 prosent i 2022.
Noen av de gode gamle oljeselskapene, som ConocoPhillips Norge og Aker Solutions, er også på vei oppover etter å ha vært på en kontinuerlig nedtur i flere år.
De fleste oljeselskapene går likevel ned. Men de som går opp, kan takke kvinner for det.
Blant de spurte ingeniørene har kvinner tidligere valgt grønnere enn menn. I 2021 var for eksempel Sintef og Innovasjon Norge på ingeniørkvinnenes første og andre plass.
Maskiningeniør vurderte det etiske
Maskiningeniør Signe Truyen Ryssdal begynte å jobbe i Equinor i februar 2021. Da var hun ferdig med en dobbel mastergrad i produktutvikling og produksjon ved NTNU og Shanghai Jiao Tong University i Kina.
Hun skjønte at hun ønsket seg til energibransjen, men før hun søkte seg til Equinor, måtte hun tenke på om en jobb i oljebransjen var det hun ville ha.
– Det var noe jeg tenkte veldig mye på, og fortsatt tenker mye på, det etiske ved det. Jeg hadde nok en utvikling gjennom studiene, fra at olje var noe jeg ikke ville jobbe med, sier Ryssdal.
Hun søkte seg ikke til selskaper som bare driver med olje og gass. Målene Equinor satte for grønn energi, var viktige for henne.
– Equinor er et selskap som ser at det er en utfordring og et dilemma å drive med olje og gass og har sett at vi måtte endre retning på selskapet. Det var viktig for meg, sier Ryssdal.
Equinor skal ansette 2000 nye

Konsernsjef Anders Opedal i Equinor forteller til Teknisk Ukeblad at det er håp for de som ønsker seg jobb i Equinor.
Lav arbeidsledighet gjør at arbeidsmarkedet i Norge er presset om dagen. Han forteller at Equinor har god tilgang på folk som vil jobbe hos dem.
– Hvis vi ser internasjonalt, er mangel på personell en av flaskehalsene, noe som igjen bidrar til økte kostnader, sier Opedal.
Equinor ansetter mye folk for tiden og skal ansette 2000 nye i år.
– Vi opplever god søknad og interesse for å begynne hos oss. Vi får inn mye gode fagfolk, både til jobb offshore, på land og ingeniører, sier Opedal.
Han er imidlertid klar over at andre ikke er i samme heldige posisjon.
– Så er det jo også klart at dette er folk som gjerne jobber andre steder i dag. Så det trengs fortsatt satsing på utdannelse, både innen naturfag, fagskole og læreplasser.
Tror ingeniører kan forandre oljebransjen
Signe Truyen Ryssdal jobber i prosjektorganisasjonen i Equinor, noe som innebærer at hun kommer inn i ulike prosjekter. Akkurat nå er hun inne i havvindprosjektet MFW Bałtyk II&III utenfor Polen, der hennes oppgave er å se på design og planlegging av ventilasjon og kjøling. Hun har også jobbet med en ubemannet oljeplattform i Nordsjøen, og hun var med på commisioning av den siste delen av produksjonsplattformen til Johan Sverdrup.
Om undersøkelsen
Universum spør hvert år unge arbeidstakere i ulike bransjer hvor de helst vil jobbe.
Over 13.000 norske arbeidstakere er spurt i årets undersøkelse.
Antall år i arbeidslivet i snitt er 7–8 år.
Gjennomsnittsalder på de spurte er 35 år.
– Man må tenke over det etiske i det at man jobber i et selskap som produserer olje og gass når man ser hvordan klimakrisen påvirker verden. Man må vurdere om man er med på å gjøre verden dårligere eller bedre, sier Ryssdal. Hun har kommet frem til at hun mener at Equinor er med på å gjøre verden til et bedre sted.
– Det er ikke realistisk å stoppe all produksjon av olje og gass med en gang. Equinor jobber med å redusere utslippene i olje og gass samtidig som vi vil investere veldig mye i lavkarbon og grønn energi.
Ryssdal mener det er mulig for ingeniører å forandre oljebransjen innenfra gjennom nettopp det hun har gjort, å jobbe både på oljeinstallasjoner og med flytende havvind.
Hun vil fortsette å følge med på om Equinor fortsetter å gå i en grønnere retning.
– Hvis selskapet snur helt og plutselig går i feil retning, kommer jeg til å søke meg videre. Men jeg står for de verdiene Equinor har i dag, sier Ryssdal.
Grønn energi blir også mer populært
Universum har spurt 13.050 unge arbeidstakere totalt. Omtrent halvparten av de spurte er kvinner.
– De selskapene som har gått opp innen olje og gass, har gått opp fordi de har fått kvinnenes stemmer, sier Carlo Duraturo, som er country manager for Universum i Norge.
Det er også en annen endring de har sett når de spør hva som er viktige egenskaper ved en drømmearbeidsgiver. Kvinner svarer i mindre grad at bærekraft er viktig for dem.
– Derfor lurer jeg på om oljeskammen er satt litt på pause, sier Duraturo.
Han mener årsakene er sammensatte, men at energikrisen er én av dem. I 2021 var det også mye debatt om oljearbeidsplassenes fremtid i forbindelse med stortingsvalget i september.
Grønn energi går samtidig også opp, med Agder Energi, Statkraft og Statnett på klatretur.
Byggebransjen med Multiconsult og Norconsult er årvisse ingeniørvinnere. Bransjen fikk et løft etter oljekrisen i 2014 og har holdt på posisjonen.
– Det er en populær og attraktiv bransje. Hvis vi går tilbake mange år, var det nesten bare oljebransjen på topp, sier Duraturo.
Før den store krisen i oljen var åtte av ti virksomheter på topplisten innen olje og gass. Nå har det endret seg. I tillegg var det mange multinasjonale oljeselskaper, mens nå er det flest norske virksomheter. Av topp ti er syv selskaper norske.
Equinor ønsker seg flere kvinner
Karen Vorraa, direktør for mennesker og kultur i Equinor, skriver i en e-post at de er godt fornøyd med å være ingeniørenes foretrukne arbeidsgiver.
– Spesielt gledelig er det at andelen kvinnelige ingeniører som ønsker å jobbe hos oss, vokser. Energifeltet er i sentrum av vår tids utfordringer, og vi har et langsiktig behov for teknisk kompetanse. Vi håper at flere kvinnelige studenter ønsker å jobbe hos oss for å bidra med sin kompetanse og erfaring, slik at vi sammen kan utvikle energifeltet, skriver Vorraa.
Equinor har en kvinneandel på 30 prosent og ønsker å øke den både gjennom interne grep, rekruttering og ved å samarbeide og støtte realfagsutdanning for unge.