BYGG

Nå undersøkes høyblokka innvendig

Arbeidene med i å sikre Høyblokka i Regjeringskvartalet  etter terrorangrepet pågår fortsatt. Nå har også Statsbygg kommet inn i blokka, etter å ha måttet vente to uker på at politiets åstedsgransking ble avsluttet.
Arbeidene med i å sikre Høyblokka i Regjeringskvartalet etter terrorangrepet pågår fortsatt. Nå har også Statsbygg kommet inn i blokka, etter å ha måttet vente to uker på at politiets åstedsgransking ble avsluttet. Bilde: Scanpix
Mona StrandeMona StrandeJournalist
5. aug. 2011 - 15:27

I dag har endelig Statsbygg fått tilgang til innsiden av høyblokka, som er det regjeringsbygget med størst skader etter bombeangrepet 22. juli.

I de to ukene som har gått – Skadeomfanget er enormt , har de måttet konsentrere seg om opprydning og sikring i regjeringsbygg med mindre skader mens politiet har gjort åstedsgranskinger i høyblokka. Bygningsflatene er også rensket for løse materialer, og Grubbegate-siden av høyblokka er dekket med sikkerhetsduk for å hindre nedfall av bygningselementer fra vegger og vinduer.

Forsvarsbygg først

Det er folk fra Forsvarsbygg, og noen fra eksternt innleide oppryddingsfirmaer, som nå er inne i bygget.

– I første omgang skal de gi en generell vurdering i forhold til sikringsarbeid og videre opprydding. De jobber seg sakte og sikkert oppover i etasjene, og vil ta stilling til når flere folk kan sendes inn i bygget, sier kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Rygh.

Les også: Høyblokkas tilstand er fortsatt uavklart

Vil ta tid

Neste uke håper de å kunne begynne så smått med planleggingen framover.

Første skritt i dette arbeidet blir en grundigere undersøkelse av skadene på høyblokkas bærende konstruksjoner. Statsbygg ønsker også å koble inn ekstern ekspertise på bombeskadde bygninger, for å være sikre på hva som må gjøres før de kan ta stilling til gjenoppbygging.

– Forhåpentligvis vil vi vite mye mer i løpet av neste uke. Men fortsatt er det kun rydding og sikring som står på agendaen, sier Njaa Rygh.

Riksantikvaren: – Høyblokka har stor verdi

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.