IT

Nå starter piratjakten i Norge

Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig skal igjen samle inn IP-adresser.

Fra og med 29. november kan flere norske rettighetshavere lagre IP-adressene til personer som kopierer ulovlig.
Fra og med 29. november kan flere norske rettighetshavere lagre IP-adressene til personer som kopierer ulovlig. Bilde: Colourbox
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
6. nov. 2013 - 19:41

Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og flere organisasjoner gjør seg klare til kamp mot nettpiratene.

29. november kan de gjenoppta jakten på ulovlig kopiering, som har ligget nede siden 2011. Det går frem av flere meldinger som nylig er sendt til Datatilsynet.

Bransjen vil prioritere opplasting.

Les også: Dette åpner den nye åndsverkloven for

30 dagers varsel

Da den nye åndsverkloven trådte i kraft 1. juli åpnet den for at eiere av opphavsrettslig materiale kan samle inn og lagre IP-adresser, uten å måtte søke om konsesjon.

Alt de trenger å gjøre, er å levere inn en melding til Datatilsynet 30 dager før de starter. Nå har nettopp flere interesseorganisasjoner og advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig gjort dette.

Norsk Videogramforening, Norske Filmbyråers Forening og NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere) er organisasjonene som nylig har levert melding til Datatilsynet. I meldingene er det opplyst at advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig skal behandle personopplysninger på vegne av dem.

I tillegg har advokatfirmaet selv levert inn melding om at det skal behandle personopplysninger for å stanse ulovlig kopiering av filmene til medlemmene av Motion Picture Association.

Les også: Gjør nettet tregt for piratene

Samle IP-adresser

Advokatfirmaet vil i den utstrekning rettighetshaverorganisasjonene har saklig behov for det, lagre IP-adresser og aktivitet knyttet til IP-adressene, ifølge Rune Ljostad, partner i Simonsen Vogt Wiig.

Organisasjonene trenger imidlertid en rettslig kjennelse for å få kjennskap til navn og adresse IP-adressen er knyttet til fra en internettleverandør (ISP).

– Fra 29. november så vil vi ha mulighet til å behandle personopplysninger til dette formålet. Når det faktisk blir aktuelt å behandle personopplysninger, avhenger av rettighetshavernes konkrete behov, sier Ljostad.

Fra og med 29. november vil advokatfirmaet dermed kunne dokumentere ulovlig piratkopiering av opphavsrettslig materiale. Formålet med behandlingen av personopplysninger og hvilke hjelpemidler som skal brukes, er det den enkelte rettighetshaverorganisasjon som bestemmer.

Frem til våren 2011 hadde advokatfirmaet konsesjon til å loggføre IP-adressene fra norske fildelere. Da fikk ikke firmaet fornyet den midlertidige konsesjonen. Dermed har det frem til idag i praksis vært vanskelig å dokumentere ulovlig fildeling.

29. november blir det en slutt på dette.

Her er formålet advokatfirmaet oppgir for å lagre personopplysninger. Skjermdump

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Se de aktuelle meldingene til Datatilsynet her, her, her og her.

Les også: Slik skal du kunne dele filer lovlig

Vil prioritere opplasting

Når de skal stoppe ulovlig kopiering av film på nettet, så vil organisasjonene prioritere opplasting.

– Det filmskapere og andre som lever av film bryr seg om, er at seerne velger de lovlige alternativene. Det er det rettighetshaverne lever av. Målet vårt er at flest mulig av de som laster opp og laster ned skal slutte med det og isteden gå over til lovlige alternativer. For å nå dette målet må man prioritere det som er viktigst. Typisk rammes rettighetshavere hardere ved opplasting enn nedlastinger. En opplasting kan gi grunnlag for 1000 nedlastinger, mens én nedlasting er én nedlasting, forteller han.

– Man vil derfor naturlig nok prioritere opplasting, fortsetter Ljostad.

Les også: Her samler de på datavirus

«Stanse ulovlig eksemplarfremstilling»

Simonsen skriver dette i meldingen om formålet for å lagre opplysningene:

«Å stanse ulovlig eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring for allmennheten, blant annet på Internett, av Motion Picture Association (MPA) sine medlemmers rettslige beskyttede verker og arbeider».

Motion Picture Association er det internasjonale motstykket til Motion Picture Association of America, som er den mektige bransjeorganisasjonen til USAs filmindustri.

I meldingen fra de tre andre organisasjonene er det oppgitt likelydende formål:

«Å stanse ulovlig eksemplarfremstilling og tilgjengeliggjøring for allmennheten, blant annet på Internett, av foreningen sine medlemmers rettslige beskyttede verker og arbeider»

Piratpartiet

Rettighetshaverorganisasjonene og advokatfirmaet er imidlertid ikke alene om å levere inn meldinger. I sommer leverte Piratpartiet melding til Datatilsynet om at ville overvåke Statsministerens kontor, som en protest til den nye åndsverkloven.

«Vi planlegger å overvåke IP-adresser tilknyttet Statsministerens kontor for å se om Piratpartiets program kopieres, jf. ÅVL», oppga partiet som formål for behandle personopplysninger.

Les også:

Svensk tv-pirat dømt til rekorderstatning  

I disse landene er folk mest på Pirate Bay

Opera-direktør omvender studenter til pirater  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.