INDUSTRI

Nå er det avklart: Det blir nytt soleventyr på Herøya

Elkem Solar skal rekruttere 70 nye ansatte

Nye arbeidsplasser: Elkem Solar har tatt endelig beslutning om å starte opp produksjon av solcelle-silisium i RECs gamle lokaler på Herøya.
Nye arbeidsplasser: Elkem Solar har tatt endelig beslutning om å starte opp produksjon av solcelle-silisium i RECs gamle lokaler på Herøya. Bilde: Eirik Helland Urke
19. feb. 2016 - 07:58

Nå er beslutningen tatt: Elkem Solar starter opp produksjon av sol-silisium i deler av REC Wafer Norways tidligere fabrikklokaler på Herøya i Porsgrunn. 

Elkem Solar har utredet oppstartsvilkårene de siste seks månedene, etter at selskapet i fjor høst ble enige med konkursboet til den tidligere sol-kjempen om vilkårene for å overta fabrikk 3 og 4.

Elkem-ledelsen har hele tiden vært klare på at ny fabrikkdrift ikke kan skje uten støtte fra myndighetene.

Den endelige beslutningen ble tatt etter at Enova i går besluttet å støtte oppstarten med 72 millioner kroner. 

Lager waferblokker

– Oppstarten på Herøya er et prosjekt med nye teknologiske løsninger, men også betydelig risiko i et marked som fortsatt utvikler seg fort. Støtten er helt avgjørende for vår satsing, sier administrerende direktør Inge Grubben-Strømnes i en melding.

Elkem Solar skal produsere blokker med solcelle-silisium fra Elkem Solar i Kristiansand, med utgangspunkt i en kapasitet på 4-5000 tonn waferblokker som skal sendes til videre foredling i REC Solar i Singapore.

Her skal de skjæres i tynne waferskiver, som er selve hovedråvaren i en solcelle.

Nyheten fører til mange nye arbeidsplasser ved fabrikk 3 og 4 i industriparken. Rekrutteringen starter umiddelbart, ifølge selskapet.

Minst 70 nye ansatte

- Vi videreutvikler vår fornybare teknologi og skaper rundt 70 nye arbeidsplasser, sier Grubben-Strømnes. 

I tillegg vil oppstarten gi rundt ti indirekte arbeidsplasser, med "rom for videre vekst", ifølge meldingen fra selskapet. 

– Vi trenger de fleste funksjoner som er i en fabrikkorganisasjon, fra ledelse, skiftoperatører, prosessingeniører og andre støttefunksjoner, sier Grubben-Strømnes.

Rekrutterer lokalt

Det ligger i kortene at tidligere REC-ansatte står på ønskelisten når Elkem Solar nå skal ansette rundt 70 nye personer til oppstarten.

– Jeg regner med at de fleste vil være lokalt ansatte. Det er klart at de som jobbet her før er en stor ressurspool for oss, sa verksdirektør Geir Ausland da Teknisk Ukeblad besøkte den tidligere REC-fabrikken på Herøya i fjor høst.

Det var i april 2012 at beskjeden kom om at REC Wafer Norway la ned produksjonen i Norge. Ved fabrikkene på Hærøya mistet rundt 500 ansatte jobben.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.