BRUER

Nå skal det bli ny gangbru på historisk mark

Horten kommune søker etter interesserte entreprenører.

Dagens bru ved historiske Karljohansvern.
Dagens bru ved historiske Karljohansvern. Foto: Supercruiser
3. okt. 2019 - 05:15

Hortenskanalen ved Karljohansvern har tre bruer, to gangbruer i hver ende, og en kjørebru omtrent midtveis.

– Den sørlige brua, som nå skal skiftes ut, ble oppført på slutten av 1920-tallet av Horten kommune. Brua var, i likhet med nordre bru, en enkel tømmerbru på søyler. Begge gangbruene ble for en tid siden erstattet med enkle stålfagverksbruer med tredekke. Bruenes tilstand er dårlig, og søndre bru skal erstattes med ny. Nordre bru er i noe bedre stand, og vil bli skiftet ut senere, forteller Andreas Støle i Horten kommune til Veier24.

Småbåthavna og dagens gang- og sykkelbru sett nordfra. <i>Foto:  Supercruiser</i>
Småbåthavna og dagens gang- og sykkelbru sett nordfra. Foto:  Supercruiser

Dagens bru ligger i den sørlige del av Hortenstangen, som er en del av Karljohansvern orlogsstasjon. Karljohansvern ble etablert i 1818, og er et område av stor nasjonal militærhistorisk betydning.

Hortenskanalen skiller Karljohansvern fra fastlandet. Kanalen ble bygget mellom 1854 og 1867 og skulle fungere som et bindeledd mellom Oslofjorden og indre havn, og et forsvar og vern mot angrep fra land. Kanalen er 878 meter lang og ble gravet ut med spade og trillebår.

Ny bru skal erstatte den eksisterende gang- og sykkelbrua over Hortenskanalen til Karljohansvern. Ny bru er prosjektert, og blir ei stålbru med underliggende bue og brudekke i tre.

Horten kommune ber nå om anbud på riving av eksisterende bru og bygging av ny bru på 29 meters lengde.

– Her er det områdefredning, men vi har fått dispensasjon fra den. Vi stiller ganske høye høye krav til utformingen. Den gamle brua er et lite landemerke i området, så vi forsøker å gjøre litt ut av den nye brua, sier Støle til Veier24.

Total kostnadsramme for prosjektet er på sju millioner kroner. Det omfatter tilstandsvurdering og utbedring av begge gangbruene til Karljohansvern. På den nordlige er det gjort noen mindre tiltak.

Planlagt oppstart for arbeidene er i desember 2019. Ferdigstillelse er planlagt i mars 2020.

Frist for å gi tilbud er 4. november i år.

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.