ENERGI

Nå produserer Norges første flytende havvindpark strøm

Den første turbinen på Hywind Tampen har startet produksjonen.

Hywind Tampen er Norges første flytende havvindpark, og skal forsyne oljefeltene Gullfaks og Snorre med strøm. De første turbinene er nå installert på feltet og har startet produksjonen.
Hywind Tampen er Norges første flytende havvindpark, og skal forsyne oljefeltene Gullfaks og Snorre med strøm. De første turbinene er nå installert på feltet og har startet produksjonen. Foto: Karoline Rivero Bernacki, Equinor
Dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg. Abonnere for å få full tilgang til alt innhold.

Hywind Tampen blir Norges første, og verdens største, flytende havvindpark. Den første turbinen startet strømproduksjonen klokken 12.55 den 13. november, melder Equinor. Strømmen ble levert til Gullfaks A-plattformen i Nordsjøen.

Etter planen vil syv av elleve turbiner være i produksjon i løpet av året.

På grunn av problemer med noen stålplater og forsinkelser i leveransene for erstatningene, er de siste fire sammenstilt nå i høst og kan først installeres på feltet når været tillater det neste år. Allerede med syv turbiner vil Hywind Tampen være verdens største flytende vindpark på 60 MW.

Planen er å levere strøm først til Gullfaks, og senere til Snorre-feltet. 

Settes i drift én og én

– Jeg er stolt av at vi nå har startet produksjonen på Hywind Tampen, Norges første og verdens største flytende vindpark. Dette er et unikt prosjekt, den første vindparken i verden som leverer strøm til olje- og gassinstallasjoner i drift, sier Geir Tungesvik, konserndirektør for prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor, i meldingen.

Hywind Tampen

  • Partnere: Equinor, Petoro, OMV, Vår Energi, Wintershall Dea og Inpex Idemitsu.
  • Den flytende havvindparken skal foryne Gullfaks- og Snorre-feltene med strøm. 
  • Hywind Tampen består av i alt 11 turbiner, og har en systemkapasitet på 88 MW. Kun de første har foreløpig startet produksjonen. 
  • I løpet av året skal syv turbiner produsere strøm, de siste fire blir installert nær været tillater det neste år. 
  • Vindparken ligger om lag 140 km fra land.
  • Vanndybden er mellom 260 og 300 meter.
  • Turbinene er montert på flytende betongstruktur med felles forankringssystem.
  • Enova og Næringslivets NoX-fond har støttet prosjektet med henholdsvis 2,3 milliarder og 566 millioner kroner for å stimulere til teknologiutvikling innen havvind og utslippsreduksjoner.

Ifølge pressetalsperson Magnus Frantzen Eidsvold vil turbinene settes i drift én og én.

– Så nå leverer vi strøm og er i gang. Så jobbes det suksessivt med å få de resterende turbinene i produksjon. Jobben pågår og vil gå i tråd med det som er planen, men jeg vil ikke anslå nøyaktig hvor lang tid det vil ta. Men vi har nå startet opp i henhold til estimert plan og det er vi fornøyde med, sier han til TU. 

Hywind Tampen vindpark eies av partnerne i Gullfaks- og Snorre-feltene og det er ventet at vindparken skal forsyne om lag 35 prosent av det elektriske kraftbehovet på de to feltene.

Sprekker med 29 prosent

Forrige måned ble det klart at prislappen på prosjektet har økt. Norges pionérprosjekt innen flytende havvind har blitt 1,2 milliarder kroner dyrere på ett år, og koster nå nesten 1,5 milliarder kroner mer enn det som var anslått i utbyggingsplanen.

Det er en sprekk på 29 prosent. 

Kostnadene skyldes blant annet utskiftninger på grunn av kvalitetsavvik i stålplater i fire tårnseksjoner. På grunn av flaskehalser i forsyningskjeden for stål, blir de fire siste tårnseksjonene forsinket. Dermed rekker de ikke årets værvindu for installasjon, og blir ikke installert i havet før til neste år. Også leveransen av en eksportkabel er forsinket «på grunn av markedssituasjonen».

Konsernsjef i Equinor, Anders Opedal, sier til TU at kostnadsøkningen i stor grad handler om en spesiell kvalitetshendelse, noe alle prosjekter kan oppleve. Han tror derfor ikke kostnadssprekken i seg selv vil få større konsekvenser for flytende havvind generelt. 

Samtidig trekker han frem at pandemien og krigen i Ukraina har ført til endringer i det internasjonale markedet, hvor hele logistikkmønsteret endres. 

– Vi ser at det nå begynner å komme en del restriksjoner. Det var for eksempel veldig mange varer som kom fra Ukraina, som krigen forhindrer. Pandemien fikk konsekvenser for leveranser fra Kina. Det gjør at våre leverandører og deres underleverandører er usikre på sine leveranser til oss. Dette er noe vi ser veldig nøye på for tiden, sier Opedal. 

Har fått milliarder av staten

Samtidig er nå de elleve turbinene oppgradert fra 8 til 8,6 MW siden utbyggingsplanen, noe som vil øke den årlige totalproduksjonen.

Vindparken forventes å dekke 35 prosent av det elektriske kraftbehovet på Gullfaks- og Snorre-feltene. Det vil redusere utslippene på feltene med om lag 200.000 tonn CO2 i året, som er langt under de samlede utslippene fra Gullfaks og Snorre

Equinor har fått 2,3 milliarder av staten, gjennom Enova, for å utvikle Hywind Tampen. I tillegg er prosjektet støttet med 566 millioner kroner fra Næringslivets NOx-fond.

Selskapet har likevel valgt å bruke en annen teknologi på to flytende havvind-prosjekter i Sør-Korea. TU har også skrevet at Equinor kan ende opp med et annet konsept når de eventuelt skal bygge ut flytende havvind på kommersielle vilkår på Troll-feltet.

I juni overrasket Equinor med å plutselig søke om å bygge ut 1 GW flytende havvind på Troll-feltet vest for Bergen. Equinor sier at utbyggingen skal være ferdig allerede i 2027, tre år før det første havvind-prosjektet i statlig regi.

I statsbudsjettet for neste år ble det klart at Hywind Tampen-prosjektet er blitt langt dyrere enn planlagt, med en overskridelse på hele 29 prosent. Overskridelsene skyldes i stor grad kvalitetsfeil. Det fører også til at kun 7 av de 11 turbinene starter produksjonen til planlagt tid. Foto: Karoline Rivero Bernacki, Equinor

 

Les også

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.