BLOG

Nå må Nokia skjerpe seg

Nokia var lenge en real innovatør på mobilmarkedet. Husker du N95 så vet du hva vi mener. Men siden den gang har det gått sakte, men sikkert nedover for den finske giganten. Joda - de er fortsatt verdens største mobilprodusent, og Symbian er fortsatt verdens mest brukte smarttelefonoperativsystem. Men det er neppe på grunn av verken Nokias eller Symbians fortreffeligheter. 

Marius ValleMarius ValleJournalist
6. juli 2010 - 19:14

Et av de største nettstedene dedikert til Symbian, Symbian-Guru, la nylig ned. Grunnen er at personene bak ikke lenger har tro på verken Nokia eller Symbian. De har noen svært gode poenger som vi syns det er verdt å videreformidle:

  • N97 - Nokia Symbian-flaggskip - er en flau demonstrasjon av dårlig design og dårlig maskinvare.
  • Det tok Nokia et halvt år å slippe stabil firmware til N97.
  • Flaggskipet henger etter stort sett alt annet av toppmodeller fra konkurrenter.
  • Nokia bruker masse tid og ressurser på tjenester ingen bruker - Ovi.
  • Nokias egne ansatte bruker ikke engang Ovi.
  • Symbian henger etter Android, spesielt når det kommer til å bytte ut basisfunksjoner på telefonene (SMS-funksjon osv).
  • Programvareutviklere har i stor stil forlatt Symbian.
  • Symbian som plattform blir i stor grad ignorert av store tjenester, som Twitter, Last.FM og Dropbox.
  • Symbian er fragmentert, det mangler en felles plattform for programvarebutikk.

Ricky Cadden skriver i sin siste post på Symbian-Guru følgende: "To Nokia, you guys are losing. Hard. Wake the hell up. Doing the same thing repeatedly while expecting different results is the definition of insanity."

I det hele tatt er det mye sannhet i det som skrives, og det er på tide at noen med slagkraft setter ord på det.

For ærlig talt: Når var sist gang du var imponert over noe Nokia lanserte? For vår del må det være da N95 ble vist frem. Halvannet år etter lanserte de oppfølgeren, N96 - en telefon som i all hovedsak var en kopi av N95. Og slik har de holdt på.

Desember 2008 ble N97 lansert. N97 var en telefon som i utgangspunktet var spennende, men som i praksis viste seg å være en stor skuffelse. Den var så buggy at man fikk følelsen av å sitte med en telefon laget av Siemens rett før de la ned. Det har gått to og et halvt år siden N97 ble lansert, og den er fortsatt flaggskipet.

Å gjøre det samme gamle og forvente suksess er i grunnen typisk for Nokia. Bare se på brukergrensesnittet de bruker på trykkskjermtelefonene sine. S60 er bra på en tastaturtelefon, særlig fordi systemet er laget for slike telefoner. Når de så lapper det sammen til S60 5th edition for trykkskjermtelefoner er det så altfor tydelig at det er nettopp det: Lappet sammen.

Alt dette har foregått samtidig som Android og iOS har utviklet seg i et voldsomt tempo. Funksjoner som har manglet har kommet på plass, og brukeropplevelsen på disse operativsystemene er som en annen verden å regne sammenlignet med S60 og Symbian.

Nå er S60 5th edition på vei ut, og skal erstattes med noe annet. I første omgang kommer Nokia UI, som ser ut til å være bygget på S60. Deretter kommer det et eget Symbian-grensesnitt. Dette er riktig vei å gå.

Men Symbian og Nokia må jobbe med flere viktige ting, som blant annet:

Felles programvarebutikk: Det er vanskelig å forstå hvorfor det ikke finnes en Symbian Apps-butikk. Nokia har sin Ovi Store, Sony Ericsson har sin PlayNow, Samsung har sin Samsung Apps. Hvorfor i all verden er ikke alt samlet i en og samme butikk, slik Android Market er?

Skaff programvare: Ovi Market er dessverre en trist samling bakgrunnsbilder, ringetoner, temaer og fillete Flash-programmer. Ja, det finnes en del gode programmer her, men sammenlignet med App Store og Market er det begredelige saker.

La brukerne oppgradere: Symbian^3 er på sett og vis et steg på veien mot Symbian^4. Her må Nokia komme på banen og bekrefte at den kommende Symbian^3-telefonen N8 og eventuelt andre Symbian^3-telefoner lar seg oppgradere til Symbian^4 når dette er klart. Det har blitt normen i markedet, og Nokia bør følge etter.

Dump Ovi: Vi er ikke interesserte i å lære oss å bruke nye tjenester. Vi vil ikke laste opp bilder til Ovi Share. Vi vil laste dem opp til Facebook. Vi vil ikke lagre filer på Ovi Files. Vi vil laste dem opp til Dropbox. Å forsøke å tvinge kundene til å ta i bruk tjenester de ikke er interesserte i er ikke riktig vei å gå. Har du noen gang hørt noen si “så du bildene jeg lastet opp på Ovi Share”?

Kommer Nokia tilbake?

Interessant nok har Nokia mer eller mindre offisielt kommentert at Symbian-Guru har lagt ned. Sjefen for mobildivisjoenn, Anssi Vanjoki, skriver i et blogginnlegg at Nokia jobber med å vinne tilbake “(...)Ricky, vår favoritt-Symbian-Guru”. I tillegg kommenteres Symbian-Gurus siste innlegg av folk hos Nokia, som skriver at store ting er i ferd med å skje. Så det er lov å håpe.

Vi tror nok at Nokia vet at de må skape noe virkelig nytt, og at de må imponere. Det tror vi også de vil få til, men spørsmålet er om det skjer nå, med N8, eller om vi må vente enda en stund. Vi krysser fingrene for Nokia og Symbian, for innerst inne liker vi begge to veldig godt.

Hvilke tanker har du om Nokia og utfordringene de står overfor? Legg igjen din kommentar i feltet under.

Innlegget er skrevet av Marius Valle.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.