IT

Nå kommer Visas Paypal-konkurrent

Satser på kontaktløs betaling og nettlommebok.

Hvis Visa får det som de vil, kommer mange av oss til å benytte oss deres versjon kontaktløs betaling innen året er omme.
Hvis Visa får det som de vil, kommer mange av oss til å benytte oss deres versjon kontaktløs betaling innen året er omme. Bilde: Visa
28. jan. 2014 - 14:59

På tirsdag samlet Visa pressen for å vise tall for norsk kortbruk, og fortelle om sine fremtidsplaner. Ikke så overraskende går det i netthandel og kontaktløs betaling.

Visas nordiske sjef, Martin Houten og leder for Visa i Norge, Wilhelm Wisbech kunne fortelle at Visa nå jobber svært aktivt for å rulle ut sin såkalte Paywave-teknologi for kontaktløse bankkort (med innebygget sender), samt kontaktløse betalingsløsninger for mobil.

I løpet av året kommer også betalingstjeneste V.me til å bli lansert i Norge og Sverige. V.me er en digital lommebok hvor man kan legge inn alle slags betalingskort for kjapp netthandel, likt PayPal.

Les også: Snart kan du se saldo direkte på bankkortet

– Vi vil se store endringer før sommeren, sier leder for Visa i Norge, Wilhelm Wisbech.
– Vi vil se store endringer før sommeren, sier leder for Visa i Norge, Wilhelm Wisbech.

DNB og Telenor er med

Kampen om å kapre markedet for kontaktløs betaling har pågått en stund, uten at en løsning har klart å skille seg ut. Hvis Visa får det som de vil, kommer mange av oss til å benytte seg av deres løsning for kontaktløs betaling innen året er omme.

– Kontaktløse kort har eksistert i Norge en stund. Hol Sparebank utsteder fortløpende kort med kontaktløs-stempelet. Men nå jobber vi veldig aktivt for dette. Vi vil se store endringer før sommeren.

Ifølge Wisbech er allerede er de store butikkjedene i gang med å introdusere teknologien i sine betalingsterminaler, og det stor interesse fra bankene.

På mobilsiden lanserer Telenor og DNB sin app Valyou i løpet av 2014, som bruker Visas tjenester. Med den kan man betale kontaktløst med mobil, hvis man har det DNB kaller en "virtuell versjon av bankkortet".

Les også: Lanserer mobilselskap for de små og mellomstore  

P2P-betaling

En annen funksjon Visa demonstrerte for pressen var personlig pengeoverføring for betaling mellom bankkunder. Med mobilen skal man lett kunne overføre penger til andres visa-kort, uten kodebrikker og kontonummer.

Akkurat når denne muligheter kommer for norske Visa-kunder er ikke klart. Det som kanskje gjør kontaktløse betalingskort mest tiltalende i dag er at de er universelle, og for eksempel kan brukes til å betale kollektivreiser i utlandet.

Allerede kan man bruke et Paywave-kort på Londons busser, og i løpet av 2014 på byens undergrunnsbane, i stedet for det velkjente "Oyster-Card".

Les også: Norge er det sikreste kortlandet

Sikkert

I løpet av året kommer også betalingstjeneste V.me til å bli lansert i Norge og Sverige.

Tjenesten er allerede lansert i blant annet Storbritannia, Polen, Spania og Italia. V.me er en digital lommebok hvor man kan legge inn alle slags betalingskort, likt PayPal.

Men Visa-sjefene hadde ingen eksempler på hva som gjør at V.me skiller seg fra konkurrenter som PayPal.

– Visa er en sikker merkevare folk har tillit til, og vi gir muligheten til å ha alle typer kort på et sted. Teknisk sett er dette raskt og belelilig, forteller Houten.

Ifølge Houten har man ikke sett noen eksempler på svindel med Paywave, eller V.me-teknologien.

To Visa-kort per voksne nordmann

I tillegg kunne Wisbech fortelle om økt norsk Visa-bruk. I dag bruker vi Visa-kort på 43, 6 prosent av transaksjonene våre, noe som er tre ganger høyere enn det europeiske gjennomsnittet, som ligger på 15,4 prosent.

Med 7,8 millioner plastkort og 1,5 milliarder transaksjoner, handlet vi for 500 milliarder med Visa i fjor.

Internetthandelen med Visa er det området som øker mest, med 26 prosent i fjor.

Samtidig skryter selskapet av svært høy sikkerhet på Visa-transaksjoner i Norge. 0,019 prosent av transaskjonene med norske kort er svindel, halvparten av gjennomsnittet i Europa.

Les også:

5G-nettet skal bli flere hundre ganger raskere enn 4G

Første t-banelinje har fått 4G

Vil ha 100 Mbit til 90 prosent av landet innen 2020  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.