T2

Nå kommer Opera med apper til TV-en

Ikke bare Opera Mini.

TV-titter: Sjefen for TV-plattformen i Opera Software, Frode Hernes, opplever at apper vokser kraftig på den store skjermen også.
TV-titter: Sjefen for TV-plattformen i Opera Software, Frode Hernes, opplever at apper vokser kraftig på den store skjermen også. Bilde: Odd R. Valmot
23. jan. 2013 - 18:58

Norske Opera er mest kjent for nettlesere på PC og mobiltelefoner. Litt mindre kjent er at de er store leverandører av nettlesere til nye såkalte smart-TV-er.

Det vil si TV-er og TV-tilkoblede bokser som kan kobles til Internett. Nå utvikler selskapet en plattform for apper på TV-en.

– Det er ikke mange som kjenner Opera fra TV-en, men det er vi som er nettleseren i TV-er fra Philips, Sony, Toshiba, Loewe og mange flere. TV-produsentene lager sine egne grensesnitt, så vi er ikke alltid så synlige, sier produktsjef for Opera TV, siv. ing. Frode Hernes.

Opera over alt

– For oss er det viktig å være på alle plattformer. På PC-er, mobiler og på TV-en. Det gir oss store synergieffekter som vi kan utnytte. På mobiltelefoner har vi nesten 230 millioner brukere og det gir oss en veldig sterk posisjon. I 18 land har vi over en million brukere og det øker raskt.

Alle TV-produsentene og produsenter av dekoderbokser er på jakt etter mer innhold de kan tilby kundene sine, og det er apper alle jakter på. Nå er det en kamp om fjernkontrollen og innholdet som kommer over internett.

Det er markedsposisjoner og pengestrømmer det handler om. Får de kundene til å betale for en film så drypper det litt på både Opera og TV-/dekoderprodusenten.

Les også: Nå er det Ultra HD og Second Screen som gjelder

Google er den store elefanten

Google er den store aktøren i dette markedet gjennom Google TV, og i tillegg venter alle at Apple kommer til å lansere TV-er og nye tjenester.

– Maskinvareprodusentene vil gjerne ha full kontroll selv og derfor frykter de Google, selv om mange samarbeider litt med dem også. Men det er mye igjen til aktører som oss og vi har hatt mange potensielle kunder på besøk her på CES. Opera Mini er en veldig god referanse for oss, sier Hernes.

Apper, apper.

Opera har skrevet en del apper selv og det er nå rundt 40 tilgjengelig i app-butikken. Hernes forventer at antallet kommer til å stige raskt.

Det er et stort potensial for alle slags apper for å vise video, lytte på radio, koble seg til sosiale nett, fototjenester, trenings- og helseapper, spill og andre ting.

– Vi har gjort det lett å utvikle TV-apper som ofte er litt forskjellige fra dem du finner på PC-er og telefoner. En TV er en stor skjerm  som gjør at brukerne kan bruke mye av rommet foran TV-en, for eksempel til trening og andre typer instruksjon.

Les også:

TEST: Hvilken strømmetjeneste er best?

TEST: Store bilder til en billig penge

Samsung og Apple vinner smartkrigen  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.