IT

Nå kommer mobiltelefonen med termokamera

Den nye Cat-mobilen kan fotografere temperatur og er vanntett til fem meters dyp

Termo: Produktsjefen for Cat-telefonene Pete Cunningham tror nye S60 vil slå an hos mange yrkesgrupper, men også hos forbrukere som vil eksperimentere med termokameraet og undervannsfotografering.
Termo: Produktsjefen for Cat-telefonene Pete Cunningham tror nye S60 vil slå an hos mange yrkesgrupper, men også hos forbrukere som vil eksperimentere med termokameraet og undervannsfotografering. Bilde: orv
18. feb. 2016 - 10:39

For en rekke yrkesgrupper er et termokamera et svært nyttig verktøy. Det å kunne se hvor det er varmt og kaldt er selvfølgelig også fint for folk i byggebransjen.

Mange andre kan også ha glede av det i jobben, men man kan også se for seg helt private bruksområder. Et termokamera kan fortelle om kaffen er varm, ølet kaldt, eller om det virkelig står en elg i mørket der ute i åkeren.

Ultratøff mobil

Den engelske mobilprodusenten Cat, har spesialisert seg på mobiler til fagfolk.

For å utbasunere at dette er saker som tåler en trøkk har de lisensiert navnet til den amerikanske anleggsmaskinprodusenten Cat, eller Caterpillar som vi kjenner dem som.

Til nå har de laget mobiler som ikke akkurat har fått hjerte til å dunke av designglede. Til sommeren kommer imidlertid en ny modell som begynner å likne på noe. Selv om den ikke er like smekker som Apple og Samsungs modeller. Men så er det heller neppe et smykke målgruppen for Cat-telefonen ønsker seg.

Doble kameraer: Den nye Cat-telefonen har et vanlig optisk kamera og et termisk kamera. <i>Foto: orv</i>
Doble kameraer: Den nye Cat-telefonen har et vanlig optisk kamera og et termisk kamera. Foto: orv

Den nye Cat S60 utmerker seg med slagsikkerhet som skal sette andre mobiler i skammekroken, men den må selvfølgelig ha mer å by på for å vippe iPhoner og Galaxyer ut av ingeniørlommene. Og det har den. For det første er den ultravanntett for det andre har den et innebygget termokamera i tillegg til det vanlige optiske kameraet på 13 megapiksler.

Vi fikk en sniktitt på mobilen da Pete Cunningham, produktsjefen for EMEA-regionen i engelske Bullitt Group, som lager telefonen, troppet opp hos TU for å vise frem vidunderet.

– Da vi begynte å lage robuste mobiler for noen år siden, var det ikke ingen slik telefon i markedet som kjørte siste versjon av Android. Trengte man en robust telefon var man henvist til gammel programvare.

– Det gjorde vi noe med, og fikk 4G med på kjøpet. Med denne nye modellen ville vi lage noe helt spesielt med ekstra stor nytteeffekt for mange yrkesgrupper. Vi ville lage en som var ultravanntett ned til fem meters dyp, og som kunne fotografere både optisk og termisk, i tillegg til å være spesielt slagfast, sier han.

Varm kaffe: Termiske bilder blir vanligvis vanskelige å lese, men fordi telefonen bruker bildeinformasjon fra det optiske kameraet kan det lage termiske bilder med mye mer detaljer enn andre. <i>Foto: orv</i>
Varm kaffe: Termiske bilder blir vanligvis vanskelige å lese, men fordi telefonen bruker bildeinformasjon fra det optiske kameraet kan det lage termiske bilder med mye mer detaljer enn andre. Foto: orv

Termokamera

Det er ikke første gangen vi har prøvd et termokamera. For et år siden testet vi et som kom som tilleggsutstyr til mobilen, men det alene kostet minst det dobbelte det denne mobiltelefonen skal koste.

For å få et termokamera inn i mobilen har Bullitt Group samarbeidet med Flir, som er markedsleder på slike kameraer. De har holdt på med IR-sensorer i 50 år, og har levert sensoren og programvaren til den nye mobilen.

Når man tar et termobilde kan man velge fargeskala i programoppsettet, men vanligvis er det nok lurt å følge regnbuen fra blått til rødt. Sensoren har et dynamikkområde fra 0 til 100 grader Celsius.

Det høres ikke helt optimalt ut i den norske vinterkulda, men Cunningham forklarer at kameraet virker i kulde. Det kan imidlertid ikke oppløse temperaturer under 0 grader. De vil alle få samme farge.

Dette vil muligens ikke være et så stort problem, siden slike bilder først og fremst skal avsløre varmelekkasjer, og de er selvfølgelig varmere enn omgivelsene. Men det betyr at man må opp mot 0 grader for å fotografere en godt isolert vegg.

Kameraet gir en termisk nøyaktighet på mellom 1 og 2 grader på inntil 30 meter.

Siden telefonen også har et vanlig 13 mp kamera, kan programvaren sette sammen et komposittbilde som viser omriss fra det optiske spekteret sammen med termobildet. Det gjør at man får termobilder som er mye lettere å kjenne igjen enn slike har vært til nå.

Til 5 meter: Skal man ta telefonen ned under to meter må man lukke lukene til mikrofon og høyttaler med de små fargede bryterne. Da kan den filme ned til fem meters dyp. <i>Foto: orv</i>
Til 5 meter: Skal man ta telefonen ned under to meter må man lukke lukene til mikrofon og høyttaler med de små fargede bryterne. Da kan den filme ned til fem meters dyp. Foto: orv

Komposittbilde

Yrkesfolk vil gjerne slippe å bekymre seg om det regner på mobilen. Denne tåler mer enn at det drypper fra himmelen.

Den er i utgangspunktet vanntett til 2 meters dyp, men ved å slå om to mikrobrytere, en ved mikrofonen og en ved høyttaleren, lukker man portene til disse og da øker vanntettheten til 5 meter.

Kravet om at telefonen skal tåle en halv bars overtrykk gjør at alle de andre kontaktene, slik som micro-USB og 3,5 mm hodetelefonport, ligger bak vanntette luker.

I følge Cunningham er det ikke mulig å benytte åpne varianter av slike luker som dem Sony har på sine vanntette telefoner.

– De fungerer greit ned til litt over en meters dyp, men ikke ned til fem meter. Dessuten skal denne telefonen tåle å falle ned i søle og mudder, og slikt er ikke lett å få ut av åpne luker, sier han.

At mikrofon og høyttaler stenges inne av lukene når man skal under to meters dyp, tror han ikke betyr noe. Man er ikke der for å gjøre lydopptak. Det viktige er at man kan ta bilder og video på så store dyp.

Derfor har telefonen også en manuell utløserknapp til kameraet siden det ikke hjelper å trykke på skjermen under vann.

Fallsikker

Den nye Cat-telefonen skal også tåle mer juling enn noen annen smarttelefon. Den er laget av solid aluminium som en del andre, men det er alltid skjermen som er det svake punktet. Derfor har konstruktørene heller konsentrert seg om slagsikkerhet enn om at den skal være tynn og lekker.

– Vi har utstyrt den med en én millimeter tykk skjerm laget av siste utgave av Gorillaglass, versjon 4. Det er 2,5 ganger tykkere enn det som er vanlig, og gjør at telefonen tåler å falle ned på betong fra 1,8 meter høyde, sier Cunningham.

Tykksak: Baksiden av medaljen er at Cat S60 er 12,9 mm. Det er tykt i dag, men noe må lide for de unike spesifikasjonene. <i>Foto: orv</i>
Tykksak: Baksiden av medaljen er at Cat S60 er 12,9 mm. Det er tykt i dag, men noe må lide for de unike spesifikasjonene. Foto: orv

Greie spesifikasjoner

Skjermstørrelsen er 4,7 tommer, og den har 720 punkters oppløsning. Det sprenger ingen grenser i dag. Snarere tvert imot.

Men valget av størrelse og oppløsning har en forklaring. Størrelsen har betydning for hvor slagsikker glassflaten er. Jo større den er, jo mer utsatt er den.

Oppløsningen forklarer Cunningham med at de har prioritert lysstyrke. Dagslysegenskaper er mye viktigere enn piksler man ikke kan se, ifølge ham.

Batteriet er det derimot ingen ting å si på. 3,8 Ah i en telefon som kjører Android 6.01 burde borge for lang driftstid. Men med en tykkelse på 12,9 millimeter så er det også plass til mye energi i telefonen.

Telefonen er utstyrt med en egen knapp som i utgangspunktet kan brukes til nødsamtaler, men den er programmerbar og kan gis andre funksjoner.

Åttekjerneprosessoren får hjelp av 3 gigabyte Ram, og telefonen har 32 gigabyte innebygget lagringsminne. I tillegg er det plass til et microSD-kort – bak en solid, vanntett luke selvfølgelig.

Vil lokke de termisk interesserte

– Vi skal ikke konkurrere med de store mobilprodusentene. Dette er en profftelefon, forteller Cunningham, og ramser opp mulige bruksområder, både i proff- og privatmarkedet:

  • Politifolk vil kunne bruke den til å se om noen nylig har kjørt bilen ved å sjekke den termiske utstrålingen fra panseret eller setene, forteller
  • Man kan se mennesker som er skjult i røyk eller tåke, og elektrikere kan oppdage om det er varmgang i ledningsnettet.
  • Folk vil kunne ta termiske bilder av brødene til bakeren og se hvilke som nyligst har kommet ut av ovnen. Eller om pølsa er varm nok.
  • Man kan se om vinduene eller veggene i boligen lekker varme, eller om noen sniker seg rundt i hagen.

– Det vil komme en masse bruksområder som vi ikke har tenkt på, som alltid når folk får tilgang til ny teknologi, sier Cunningham.

– For ikke snakke om alle filmene og bildene vi kommer til å få fra folk som dykker når de er på ferie, legger han til.

Telefonen er fremdeles en prototyp. Den vil bli lansert på Mobile World Congress i Barcelona i neste uke, og komme på markedet i juni. Prisestimatet er på 649 euro.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.