MOBIL

Nå kommer bredbåndsmobilene

Produsentene går berserk i Las Vegas om dagen, og det hagler telefoner med "4G" i modellnavnet.

6. jan. 2011 - 13:48

4G er ikke 4G

Mobilprodusentene har, noe misvisende, kjørt på med "4G" i modellnavnene på mange av de nye telefonene sine. Det er imidlertid ikke en eneste av de nye telefonene som har "ekte" 4G.
Samtlige "4G"-telefoner som er blitt lansert det siste døgnet har en av to standarder. Den første er HSPA+. De stedene Netcom har lansert dette nettet i Norge, er den teoretiske makshastigheten 21 Mbps. Den andre standarden er LTE, en teknologi som stadig videreutvikles. Men selv om denne er en kandidat til å etterhvert komme inn under 4G-spesifikasjonen, er ikke dagens versjon i nærheten av målstreken ennå. 
Et av mange krav for den offisielle 4G-spesifikasjonen er makshastigheter på 100 Mbps mens du er i bevegelse.

De siste to årene har operatører over hele verden gradvis begynt å oppgradere mobilnettet sitt til HSPA+-standarden. I de fleste land, inkludert Norge, er maksimal nedlastningshastighet i dette nettet 21 Mbps.

Operatørene har stort sett tatt utbyggingen med ro, og også her i Norge er det kun svært begrensede områder som er "turbofisert" av Netcom.  Dette har ikke vært noe veldig merkbart problem, da det ikke akkurat har vrimlet av mobiler som støtter disse hastighetene.

Les mer om dette: Netcom monterer større turbo

 

Nå oppgraderes mobilene

I løpet av det siste døgnet har det imidlertid skjedd mye. CES-messen i Las Vegas har gått av stabelen, og både Samsung, HTC og Motorola har kjørt ut nye telefoner med HSPA+ og LTE, under fanene til operatørene Verizon og AT & T.

Nå er CES-messen veldig USA-orientert, så det er ingen grunn til å forvente at akkurat disse modellene dukker opp i ulåste Europa-versjoner med det første. Men vi har i det minste fått et bra inntrykk av hva mobilprodusenten har prioritert i de nye telefonene sine, og blir overrasket om vi ikke får se tilsvarende produkter under Mobile World Congress i Barcelona om litt over en måned.

Selv om både produsenter og operatører muligens har vært litt kjappe i avtrekket med å klistre 4G-logoer rundtomkring, er det utvilsomt høyere hastigheter på vei. Netcoms LTE-nett skal dekke 89 prosent av befolkningen i Norge før utgangen av 2012, og alt tyder på at vi vil få nok av telefoner som kan utnytte teknologien innen den tid. 


Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.