IT

Nå kan du gjøre TV-kupp

Stein Jarle Olsen
6. aug. 2008 - 23:49

Forbrukerelektronikk er en bransje hvor marginene er minimale, og konkurransen blir bare større og større for hvert år som går. Nye aktører dukker til stadighet opp, med det resultat at prisene til forbrukerne blir lavere.

Flat-TV-markedet er spesielt utsatt, og flere ganger i året kommer produsentene med nye modeller, som igjen fører til prisras på de gamle.

De spesifikasjonsmessige endringene er ofte minimale, og en forrigegenerasjonsmodell til halve prisen kan derfor ofte være et langt bedre valg enn det nyeste og beste.

Les også: Lynet kan gi brann en måned etter

Prisras

Et kjapt lite søk i vår egen prisguide, viser at det for mange modeller er relativt heftige prisfall bare på noen måneder.

Et åpenbart eksempel er Samsungs FullHD-40-tommer 40N87BD, som denne uken er på tilbud hos Komplett.no.Den kostet rundt 17 000 kroner hos billigste nettbutikk i februar, mens Komplett solgte de "100+" de hadde på lager denne uken for 6.995 kroner.

De som kjøpte TV-en fra Komplett denne uken, sparte altså rundt 60 prosent i forhold til de som kjøpte den i februar.

Les også: Selger ubrukelige TV-apparater

- Utgått

- En forklaring på prisfallet, er nok at dette er en modellserie som utgikk før sommeren og dermed havner på salg nå, sier PR-sjef Erik Johannesson i Samsung Nordic til TU.no.

Han understreker at flat-tv-teknologien er kommet langt, men at utviklingen fremdeles går raskt.

- En teknologi som utvikles så raskt, har et større prisfall fra lansering til modellen er utgått enn hva som er tilfellet med mer modne teknologier. Et eksempel på dette er vanlige DVD-spillere, som har et langt mer stabilt prisbilde, sier Johannesson.

Parallellimport

Han presiserer imidlertid at Komplett ikke er kunde av Samsung Nordic, og at det derfor dreier seg om TV-er som er parallellimportert fra andre land, hvor engrosprisen kan være lavere.

En "nordisk" Samsung-TV har modellbetegnelse som ender på "/XEE".

- Samsung Nordic har særskilt kvalitetssikrede TV-er for det norske markedet, som kommer med ekstra forsikringer og garantier. Jeg kan dog ikke si noe om hvilke vilkår Komplett har på sine Samsung-skjermer, sier Johannesson.

TEST: Asus Eee 901

Topp-TV

Også Pioneers Kuro-TV-er, som av mange oppleves som svært gode, har opplevd drastiske prisfall.

Modellen PDP-508XD, som altså er en 50-tommers plasmaskjerm, kostet i februar rundt 33.000 kroner. Den har falt 40 prosent siden da, og koster i dag 19.995 hos Netshop.

En annen modell som har fått god kritikk, er Sonys 46V3000 LCD-TV. Den kostet rundt 20.000 kroner i mars, mens Papyrus i dag selger den til 12.375 kroner. Det er også rundt 40 prosent avslag bare på noen måneder.

Sony

Franske Pixmania selger den faktisk til lave 10.893 kroner, men denne butikken sender fra utlandet. Frakten er dermed på rundt 1500 kroner, noe som utlikner prisforskjellen relativt nøyaktig.

TEST: De beste støydemperne

20 prosent

Informasjonssjef Erik Andersen i Stiftelsen Elektronikkbransjen forteller at de har målt at gjennomsnittsprisene har sunket med mellom 15 og 20 prosent det siste året.

- Prisene på flatskjermer har sunket mye i det siste. Enkelte modeller kan også ha falt mer enn 20 prosent, men våre beregninger tilsier at dette er den generelle prisutviklingen i markedet, sier Andersen til TU.no.

- Hva er grunnen til prisfallet?

- Konkurransen mellom kjedene i Norge er stor, og marginene på flat-TV-er er svært lave. Produksjonen har også økt på verdensbasis, noe som gjør at kostnadene for produsentene synker. Jeg tror grunnen er en kombinasjon mellom disse tingene, sier Andersen.

Han mener prisene nok vil fortsette å synke, men kanskje ikke like mye som de har gjort den siste tiden.

Forbedringer

Jon-Eivind Lygren, grunnlegger av entusiastnettstedet AVForum.no, lister opp seks punkter som er forbedret på de siste TV-modellene.

1. Enda bedre sortnivå. Dette gjelder særlig på plasmaskjermer i det litt høyere prissjiktet. Her er Pioneers TV-er i spissen, med 8.- og snarlig lanserte 9.-generasjons Kuro-TV-er.

2. 100Hz-teknologi. Dette er langt viktigere på LCD enn på plasma, ettersom det forbedrer prosesseringen og dermed gir mindre hakking og bedre flyt.

3. HDMI 1.3. Dette åpner for enda større fargedybde, til tross for at det ikke er tilgjengelig fra én eneste kilde per dags dato. HDMI 1.3 er primært et poeng for de nyeste lydformatene, men folk synes til tross for dette at 1.3 er "kjekt å ha" på TV-er også.

4. Tykkelsen på TV-ene. Selv om flatskjermen er flat, har visse produsenter, som for eksempel Sharp, fokusert på enda tynnere TV-er. Det ser imidlertid ikke ut som om dette har slått an så veldig bra, ettersom aktører som Sony og Samsung, som ikke har fokusert like mye på dette, selger som hakka møkk om dagen.

5. Bedre visningsvinkel. De nyeste TVene fra Samsung og Sony har noe bedre visningsvinkel enn tidligere. Dette har imidlertid ikke blitt benyttet i noen særlig grad i markedsføringen, da de tidligere jo har sagt at visningsvinkelen er 180 grader.

6. 24-frames-støtte fra Blu-Ray. "Ekte" kinofilm vises i 24 bilder i sekundet. De nyeste TV-ene klarer å hente ut et slikt signal direkte fra Blu-Ray-plata og vise dette ved å gange visningen med 3,72 ganger per sekund. Dette er en "hype" en del er opptatt av, og det har faktisk litt å si for panoreringskvaliteten på Blu-Ray.