T2

TEST: Asus Eee 901

Asbjørn Goa, Dag Yngve Dahle, Stein Jarle OlsenAsbjørn Goa, Dag Yngve Dahle, Stein Jarle Olsen
21. juli 2008 - 11:46
Vis mer

Asus revolusjonerte nærmest mini-PC-markedet da de lanserte Eee-serien i fjor.

Kjøperne fikk gode spesifikasjoner i en liten dings til forholdsvis lav pris.

Enkelte mente at det eneste aberet med debutmodellen Eee 700 var at den var utstyrt med Linux-operativsystem, og ikke Windows. Andre jublet for at Asus hadde valgt Linux.

Nå foreligger uansett Asus Eee 901 med Windows XP, og vi har hatt den til test.

Minimal

Det mest spesielle med Eee 901 er selvfølgelig størrelsen. Den er rett og slett bitteliten. Legger du den på tvers på toppen av en laptop med 12-tommers skjerm, dekker den omtrent halve flata.

Noen vil kanskje mene 901 er for liten, men vi synes den fungerer godt til sitt bruk, som gjerne blir filmseing og lett nettsurfing.

Tastaturet er imidlertid krympet en hel del fra det man er vant med, og i begynnelsen er det gjerne vanskelig å kunne skrive forståelig. Det kommer seg imidlertid etter hvert, og etter en del tilvenning, fungerer det helt greit.

Pekeplaten er nok dessverre litt vanskeligere å bli vant med. Grunnet plassmangelen er nemlig musetastene plassert helt nede på kanten, noe som gjør dem både harde og lite responsive.

Dette er grunnlag for en hel del irritasjon, men blir sannsynligvis bedre når man har lært seg hvor de sitter.

Solid

Maskinen virker for øvrig svært solid, og skjermfestet er både stabilt og fast, slik at skjermen holder seg på plass.

Skjermen er i tillegg både klar og skarp, til tross for at den ikke har det glatte kontrastbelegget som har blitt vanlig på mange bærbare i det siste.

Oppløsningen er på 1024x600 piksler, som gjør at du kan vise de aller fleste nettsider helt og holdent i bredden Dette er langt mer praktisk enn å måtte scrolle til høyre for hver gang.

Veldig bra, og oppløsningen holder i massevis på en såpass liten skjerm.

Tilkoblingsmulighetene er også brukbare, med 3 USB-porter, VGA-utgang for ekstern skjerm, nettverksport for trådet nettverk, mikrofon- og hodetelefonutganger og Kensington-lås.

Musestille

Maskinvaren består av Intels nye Atom-prosessor på 1,67 Ghz. Disse prosessorene har et effektforbruk på minimale 2,5 W, noe som gjør at batteritiden skal være bedre enn på de tidligere Eee-utgavene.

Vårt inntrykk er at batteriet takker for seg etter mellom 3 1\2 og 4 timer med normal surfebruk. Dette bør definitivt holde til godkjent.

Støynivået er "behagelig fraværende," men det er verdt å merke seg at maskinen kan bli noe varm etter en time eller to, slik at det ikke akkurat er å anbefale å sitte med denne på fanget.

Yter bra

Ytelsen er også god. Maskinen er kraftig nok til å bruke Google Earth uten altfor mye hakking, og Youtube-video glir jevnt, også i fullskjerm.

720p-videoer fra Microsofts WMV HD Content Showcase vises greit i Windows Media Player, riktignok så lenge de ikke inneholder altfor mye bevegelse. VLC tar seg også greit av formatene Media Player ikke vil spise. Høyttalerne er også gode til laptophøyttalere å være, selv om de ikke spiller særlig høyt.

Dermed holder Eee 901 massevis til å se film på reisen, men det er dog verdt å merke seg at den ikke har noe optisk drev, så du kan ikke se på DVD-er uten å drasse på et eksternt DVD-drev.

Samtidig er harddisken (av type SSD) kun på snaue 12 GB, noe som ikke kan sies å være veldig filmvennlig.

Fingermerker

Maskinen ser unektelig ganske lekker ut, men vår testutgave så rett og slett ikke ut etter et par dagers bruk. Den glatte, sorte plasten som er benyttet på lokket tiltrekker seg nemlig fingermerker som bare det.

Dette er i og for seg ikke noe nytt fenomen når det gjelder sorte dingser, men det ødelegger likevel litt for det smale designet.

Skjønt, batteriet stikker også ut av Eee 901s bakside, slik at den objektivt sett egentlig er ganske klumpete. Den er likevel så smal at det ikke får noen særlig negativ effekt på helhetsinntrykket.

Dyr?

Prisen ser ut til å havne på minimum 3500 kroner i Norge.

Er det verdt det? Tja, vil vi si. Må ha-faktoren er forholdsvis liten, og man skal ha ambisjoner om å reise virkelig lett om det ikke heller er hensiktsmessig med en 12-tommer.

Likevel, Eee 901 kan utvilsomt fylle gapet mellom en smarttelefon og en fullverdig laptop, og til det er det nok mulig å forsvare en slik pris.

Verdt å nevne er også at Eee 900, med noe lavere spesifikasjoner, sannsynligvis kommer til å koste rundt en tusenlapp mindre.

900 har en Celeron M-prosessor på 900 Mhz, som yter litt dårligere enn Atom-prosessoren i 901, og bruker i tillegg litt mer strøm, slik at batteriet varer noe kortere.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.