KOMMENTAR: Teknisk Ukeblads arkiv

Nå kan digitale abonnenter lese arkivsaker tilbake til 1854

Vi har bygget et søkbart arkiv for Ekstra-abonnentene.

Mye teknologihistorie har ligget gjemt i TUs 164-årige arkiv. Nå åpner vi det for Ekstra-abonnenter.
Mye teknologihistorie har ligget gjemt i TUs 164-årige arkiv. Nå åpner vi det for Ekstra-abonnenter. (Foto: Skjermdump)

Vi har bygget et søkbart arkiv for Ekstra-abonnentene.

Industrialiseringen av Norge var bare såvidt igang da Teknisk Ukeblads forgjenger Polyteknisk Tidsskrift så dagens lys i 1854. Magasinet var verdens første av sitt slag, og i årene som fulgte kunne journalistene rapportere om innovasjoner innen jern og metall, en gryende norsk skogindustri og makeløse oppfinnelser fra andre Det Store Utland.

I 1883 gikk Den norske ingeniør- og arkitektforening sammen med Den polytekniske forening om å utgi Teknisk Ugeblad og i 1968 ble bladet slått sammen med Nitos Teknikk. 

All denne gamle moroa er å finne i arkivet som nå er tilgjengelig for Ekstra-abonnenter, sammen med nyere innhold fra Teknisk Ukeblad.

Søkbar PDF

Den tekniske løsningen er bygget rundt søkbare PDF-filer, som abonnentene kan laste ned og fordype seg i.

TUs historiske arkiv dokumenterer veldig godt hvordan et samfunn er endret, fra en primitiv hverdag i 1854 til en høyteknologisk nåtid.

Hvordan responderte den norske ingeniørstanden på at et par smågale brødrene i USA klarte å gjennomføre en reise med en motorisert flyvemaskin? Og hvilke tanker gjorde man seg om «elektriske motorvogne»? 

Arkivet byr på lærdom og - ikke minst - en rekke kuriositeter.

Hva man får

Den aller første utgaven av Polyteknisk Tidsskrift - fra 1854. Foto: Skjermdump

Alle abonnenter av Ekstra (TU og Digi samlet) eller TU Ekstra (bedrifter som velger å kjøpe kun TU) får fri tilgang til arkivet.

Medlemmer av Tekna og Nito, som mottar Teknisk Ukeblad på papir 11 ganger i året, har som tidligere tilgang på arkivutgaver ett år tilbake.

Bedrifter som har valgt å abonnere kun på Digi Ekstra, har ikke tilgang til TUs arkiv.

Vi jobber stadig med å berike Ekstra-abonnementet for våre mest trofaste lesere, og håper den nye tjenesten vil falle i smak!

Kommentarer (9)

Kommentarer (9)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå