IT

Digitale abonnenter kan lese arkivsaker tilbake til 1854

Vi har bygget et enormt, søkbart arkiv for Ekstra-abonnentene.

Mye teknologihistorie har ligget gjemt i TUs 164-årige arkiv. Ekstra-abonnenter har tilgang til hele historien.
Mye teknologihistorie har ligget gjemt i TUs 164-årige arkiv. Ekstra-abonnenter har tilgang til hele historien. Foto: Skjermdump
Svein-Erik HoleSvein-Erik HoleDigitalredaktør i TU Media
7. sep. 2018 - 13:54 | Endret 11. jan. 2021 - 09:48

Industrialiseringen av Norge var bare såvidt igang da Teknisk Ukeblads forgjenger Polyteknisk Tidsskrift så dagens lys i 1854. Magasinet var verdens første av sitt slag, og i årene som fulgte kunne journalistene rapportere om innovasjoner innen jern og metall, en gryende norsk skogindustri og makeløse oppfinnelser fra andre Det Store Utland.

I 1883 gikk Den norske ingeniør- og arkitektforening sammen med Den polytekniske forening om å utgi Teknisk Ugeblad og i 1968 ble bladet slått sammen med Nitos Teknikk. 

All denne gamle moroa er å finne i arkivet som nå er tilgjengelig for Ekstra-abonnenter, sammen med nyere innhold fra Teknisk Ukeblad.

Les også

Søkbar PDF

Den tekniske løsningen er bygget rundt søkbare PDF-filer, som abonnentene kan laste ned og fordype seg i.

Den aller første utgaven av Polyteknisk Tidsskrift - fra 1854. Foto: Skjermdump

TUs historiske arkiv dokumenterer veldig godt hvordan et samfunn er endret, fra en primitiv hverdag i 1854 til en høyteknologisk nåtid.

Hvordan responderte den norske ingeniørstanden på at et par smågale brødrene i USA klarte å gjennomføre en reise med en motorisert flyvemaskin? Og hvilke tanker gjorde man seg om «elektriske motorvogne»? 

Arkivet byr på mye lærdom og - ikke minst - en rekke kuriositeter.

Hva man får

Alle abonnenter av Ekstra får fri tilgang til arkivet.

Medlemmer av Tekna og Nito, som mottar Teknisk Ukeblad på papir 11 ganger i året, har som tidligere tilgang på arkivutgaver ett år tilbake.

Teknisk Ukeblad Media jobber stadig med å berike Ekstra-abonnementet for våre mest trofaste lesere. Gratis tilgang til webinarer er en del av pakka, og snart er vi klare for å melde om en spennende ny tjeneste!

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.