IT

Nå går elektrogigantene sammen for å pushe smarthus

Felles standard for alle produkter.

Smartere smarthus: Når et vell av ulike smarthusstandarder om et år kan samles under en overbyggende er det duket for lavere priser og mer utbredelse av smarthusteknologi.
Smartere smarthus: Når et vell av ulike smarthusstandarder om et år kan samles under en overbyggende er det duket for lavere priser og mer utbredelse av smarthusteknologi. Bilde: Bosch/ORV
25. nov. 2013 - 20:03

Det betyr alvor når giganter som LG, ABB, Bosch og Cisco står sammen skulder ved skulder.

Nå går de sammen om å etablere et nytt selskap som skal drive den nye standarden innen smarthus. Kjøleskap, gardiner, varmeovner, pulsmålere, lys, dørlåser og et enormt antall dingser skal kunne snakke samme språk.

Standarden de skal utvikle er i praksis en programvareplattform som både skal forenkle utvikling av fysiske produkter og programvare for å styre systemer.

De skal også kunne snakke med de standardene som allerede finnes.

SMARTHUS: Så smart blir boligen

Rask utvikling

– Vi tar sikte på å etablere det nye selskapet ganske raskt. Det tas også sikte på at den første utgaven av standarden skal være klar allerede mot slutten av neste år. Dette er en åpen standard og ikke bare for oss som etablerer selskapet. Målet er at standarden skal gjøre det enklere for alle som utvikler som produserer maskinvare, programvare og tjenester for smarthus, sier pressetalsmann i Bosch, dr. Ingo Rapold til Teknisk Ukeblad.

Han fremholder at det nye standardiseringsforumet ikke vil gripe inn i eksisterende systemer, men sørge for at alle de som leverer slike systemer kan snakke sammen på tvers.

Hvis noe har bremset dette feltet, er det at det har vært for mange og for proprietære standarder. Både kablede og trådløse.

Les også: Nå skal det bli billig å lage smarthus

Ny forretningsmodell innen smarthus

Dette skal ikke være en ny måte å tjene penger på.

Medlemmer som ønsker å bruke standardene vil bare bli belastet kostnader som skal dekke utviklingen på samme måte som mange andre standarder etableres og vedlikeholdes av medlemmers felles innsats.

De fire medlemmene som står bak etableringen av det nye selskapet vil investere nok til at de kan starte utviklingen av plattformer for maskin- og programvare.

– Hvordan avhengige programvareutviklere skal adresseres og om de må være med å betale er ikke avgjort, men vil blir annonsert senere. Et eget program for å samle utviklere vil bli annonsert tidlig neste år, sier Rapold.

Les også: Neste USB-generasjon lader laptopen og leverer 100 watt

Forening

Et av målene med utviklingen av standarder er å forene svært ulike tjenester innen felt som energiadministrasjon, sikkerhetssystemer, styring av funksjoner i huset, velferd og forbrukerelektronikk.

Det vil forenkle hverdagen dramatisk for alle som vil utvikle apper til smarthus og for forbrukerne betyr det at de ikke vil bli låst til produkter og teknologier.

MICROSOFT HOME OS: Microsoft vil gi deg smarthus

Sikkerhet og effektivitet

De fire selskapene tror på en stor fremtid for smarthus og trekker frem noen eksempler.

  1. Snart vil huset selv kunne følge med på værmeldingen og lukke vinduer om det kommer sterk vind eller regnvær.
  2. Når beboerne er på ferie, kan huset skru av og på lys i et uregelmessig mønster så det ser bebodd ut
  3. Skulle en bevegelsessensor oppdage noe kan den alarmere en vakttjeneste og sende video til huseieren.

Alt dette er mulig med systemer i dag, men hver av dem krever en egen teknisk løsning. Og de er ikke alltid kompatible med hverandre.

Ved å utvikle et felles språk kan alle systemene snakke med en slags ruter som igjen snakker med nettet og en programvareplattform.

I årene fremover vil de fleste dingser vi bringer inn i boligen være forberedt for å kunne snakke med smarthuset, tror grunnleggerne.

Les også: Helium sørger for 6 terabyte lagring på 3,5 tommer

Huset på nett

– Vi må få hjemmene våre på nettet. En åpen standard for datautveksling, som den vi foreslår, er grunnlaget for en slik utvikling. Innovasjon og nye tjenester vil gi oss lavere energiforbruk, mer trygghet og komfort, både hjemme og i bilene våre, sier dr. Stefan Hartung som sitter i styret i Bosch.

Ingen vil stå igjen på stasjonen når smarthustoget begynner å rulle. De fleste har merket seg hva som skjedde når telefonen ble smart og når det tilsvarende smarte nettbrettet kom. Når huset skal gjennomgå samme transformasjonen kan markedsverdien bli enda høyere.

Les flere IT-saker:

Altinn kommer på Ipad

– Vi har aldri sett så mange megatrender samtidig som nå

– Mange tror mobilsamtaler allerede er kryptert ende til ende  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.