DRONER

Nå flyr den enorme dronen fra den lille fabrikken på Sunnmøre

Samarbeidspartnere over hele verden står i kø.

VIDEO: Nå er endelig den enorme dronen Griff 135 i lufta. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen var blant de første som fikk se den fly.
Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
11. apr. 2018 - 05:30
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen fikk bakoversveis i møtet med testbenken hos Griff Aviation. Til venstre CEO Leif Johan Holand. <i>Foto:  Håkon Jacobsen / NFD</i>
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen fikk bakoversveis i møtet med testbenken hos Griff Aviation. Til venstre CEO Leif Johan Holand. Foto:  Håkon Jacobsen / NFD

– Det er ikke vanskelig å bli begeistret over å se denne dronen i aksjon. Hva skal jeg si, dette er kult på en gutte- og jenteaktig måte. Det er tøft med store maskiner og ting som flyr, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til Teknisk Ukeblad. 

Ministeren har akkurat fått se den gedigne dronen Griff 135 i lufta, som en av de første utenfor dronefabrikken Griff Aviation. For da næringsministeren leste reportasjen i TU om den nye dronefabrikken, bestemte han seg umiddelbart for å reise til Sykkylven og den lille fabrikken med de store dronene. Han ville se det med egne øyne.

Besøket innleder en større «havturné» for næringsministeren de neste ukene. Det er altså ikke den umiddelbare gleden over flygende maskiner som er den viktigste grunnen til at han besøker Griff Aviation.

Snart i produksjon

– Det er interessant at de mener å ha funnet en veldig klar nisje som ingen andre fyller. Det er spennende å følge med på, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Den nye dronen Griff 135 løfter lett 30 kilo, med en totalvekt i lufta på opptil 135 kilo. Det modulære designet skal gjøre den egnet til en rekke forskjellige oppgaver både til havs og til lands. Nå har den fått sitt endelige design før den går i full produksjon til høsten, og gjennomgår nå grundige tester både i lufta og på bakken.

CEO Leif Johan Holand i Griff Aviation viser Griff 135 til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. <i>Foto:  Nikolas Gogstad-Andersen, Griff</i>
CEO Leif Johan Holand i Griff Aviation viser Griff 135 til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto:  Nikolas Gogstad-Andersen, Griff

Kommende modeller skal kunne løfte flere hundre kilo, noe som kan øke bruksområdene betraktelig. Men først skal altså modellen Griff 135 settes ut i ordinær produksjon.

Som en traktor

– Vi ser på dronene våre omtrent som landbruket ser på traktorene sine. Den kan gjøre alt slags forskjellig arbeid, og påmonteres nye verktøy etter behov, forklarer daglig leder og gründer Leif Johan Holand i Griff Aviation. 

Droneløft mellom skip og installasjon kan gi sikrere operasjoner, utvide værvinduet og effektivisere overførign av mindre mengder gods og forbruksartikler. <i>Bilde:  GRIFF</i>
Droneløft mellom skip og installasjon kan gi sikrere operasjoner, utvide værvinduet og effektivisere overførign av mindre mengder gods og forbruksartikler. Bilde:  GRIFF

Landbruk er også en av hovedsatsingene for dronefabrikken på Sykkylven, men med ministeren på besøk var det spesielt havbruk og offshore-mulighetene som sto i fokus. 

Det vakte visse reaksjoner blant våre lesere da dronene fra Griff ble lansert som  mulige transportfartøy for offshore-industrien. I en bransje der helikoptre og kraner har gjort jobben sin utmerket, kan det være vanskelig å se for seg at små droner skal kunne gjøre en forskjell. 

Internasjonalt samarbeid

Men Griff Aviation ser nye muligheter i mange ulike industrier, og er nærmest i daglig kontakt med store internasjonale aktører.

Nå kan Griff avsløre et nytt utviklingssamarbeid med Drone Future Aviation i Japan. Sammen skal de utvikle droner som skal brukes til bygging og vedlikehold av høyspentmaster for det japanske energiselskapet Tepco. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Utviklingsprosjektet skal vare til september 2019. Deretter kan det ligge an til en større leveranse, om prosjektet går riktig vei.

– Kan bli stort

Vi har tidligere omtalt en rekke andre utviklingsprosjekter for den lille dronefabrikken, som forventer å kunne levere sine første Griff 135 i tredje kvartal i år.

– Det er veldig mange som er interesserte, og det er veldig mange som er imponerte over hva Griff Aviation har fått til. Det de trenger nå er flere kunder og kontrakter framover, samt investorer. Hvis det klaffer, kan dette bli et riktig så viktig og stort tilskudd til norsk industri, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til TU etter besøket hos Griff Aviation.

Se video med den nye Griff 135 og næringsministeren øverst i artikkelen.

TU har tidligere omtalt denne prototypen fra Griff Aviation. <i>Foto:  Eirik Helland Urke</i>
TU har tidligere omtalt denne prototypen fra Griff Aviation. Foto:  Eirik Helland Urke
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.