KRAFT

Nå får danskene betalt for å bruke strøm

Mye vind og lavt forbruk presser prisene under null.

I Danmark får aktørene i spotmarkedet betalt for å bruke strøm i natt. Men folk flest får ikke mulighet til å tjene penger på å skru på vaskemaskiner og komfyrer.
I Danmark får aktørene i spotmarkedet betalt for å bruke strøm i natt. Men folk flest får ikke mulighet til å tjene penger på å skru på vaskemaskiner og komfyrer. Bilde: colourbox.com
Øyvind LieØyvind LieJournalist
2. jan. 2015 - 19:45

Kraftprodusentene i Danmark måtte i natt betale penger for å bli produsere strøm.

Årsaken til de såkalte negative prisene er mye vind og lavt kraftforbruk på grunn av juleferien.

Det var fra midnatt at de danske spotprisene sank under null.

Utover natta ble det stadig mer lukrativt å bruke strøm, og det hele toppet seg fra klokka 3 til 5, da kundene i spotmarkedet fikk hele 28 norske øre per kilowattime for strømmen de brukte.

Les også: Fornybar kraft for første gang størst i Tyskland

Ikke for vanlige folk

Allerede fra klokka 23 i kveld synker prisene under null igjen i Danmark. Men det blir ikke like mye å tjene som natt til i dag.

På det meste vil kundene få 8 norske øre per kilowattime for å bruke strøm, mellom klokka 6 og 7 i morgen tidlig.

Men danskene flest kommer ikke til å sitte oppe og skru på elektriske varmeovner, vaskemaskiner og tørketromler for å spare penger.

Som i Norge har nemlig de fleste huseierne ikke målere som beregner strømforbruket time for time og som gir rabatt og utbetalinger i henhold til når strømmen forbrukes.

– Det er, som i Norge, kun store bedrifter som kan tjene på å øke forbruket når det er negative priser, opplyser pressetalskvinne Karen Thure i bransjeforeningen Dansk Energi til Teknisk Ukeblad.

Les også: Kaos rundt «smarte» strømmålere i Tyskland

To prisområder

Allerede 21. og 22. desember var det negative priser i Danmark. Men ifølge Ingeniøren er det to år siden det har vært så lange perioder med negative priser i landet.

Danmark er delt i to prisområder. Ifølge det statlige danske nettselskapet Energinet.dk har det det siste året til sammen vært 46 timer med negative kraftpriser i Jylland og på Fyn, og 19 timer på Sjælland.

I natt og kommende natt har prisene vært like i begge prisområdene.

Les også: Disse solcellene kan klistres over alt

Overskuddsstrøm til Norge

I perioder med negative priser sendes overskuddsstrøm til Norge og Sverige. En ny kabel til Norge ble satt i kommersiell drift mandag, men det var altså ikke nok til å forhindre de negative prisene.

Samtidig som prisene i Danmark er negative, importerer de strøm fra Tyskland.

Årsaken elprisene er enda mer negative i Nord-Tyskland, opplyser markedssjef Klaus Thostrup i Energinet.dk til Ingeniøren. Tyskland har ikke bygget nok kraftlinjer til å overføre overskuddsstrømmen fra nord i landet til industriregionene i sør.

Som Teknisk Ukeblad nylig omtalte er det installert kjeler i Danmark som bruker overskuddsstrøm for å lage varme og slik hindre at overskuddet av vindkraft skaper problemer i nettet.

Les også:

Titusenvis av strømkunder skal teste sanntids-display

Forskere har satt ny rekord for effektivitet i solceller

2015 kan bli mørkt: 120.000 lysarmaturer må skiftes ut  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.