Nå evakueres beboerne under Veslemannen for 14. gang

Farenivået for Veslemannen oppjustert til rødt fredag ettermiddag. NVE opprettholder den vurderingen lørdag morgen.

Nå evakueres beboerne under Veslemannen for 14. gang
Foto tatt med Drone ved Veslemannen i Rauma. Foto: Simon Oldani, NVE

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) hever farenivået til rødt for fjellpartiet Veslemannen i Romsdal. Dermed må beboerne evakueres for 14. gang.

Fredag morgen gikk det flere større fjellsprang, hastigheten til fjellet økte mye, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat.

Det gjorde at nivået ble oppjustert til oransje.

50 cm i døgnet

– I ettertid har steinsprangaktiviteten avtatt, men det er fremdeles store bevegelser. Nå er hastigheten om lag 500 millimeter i døgnet i øvre del av området og 60 millimeter i frontpartiet, melder NVE fredag ettermiddag.

– Det går fremdeles steinsprang, og med så store bevegelser kan endringer skje raskt. Det er meldt utrygt for regn utover dagen, og vanntilførsel har tidligere vist seg å gi økt bevegelse i fjellpartiet, heter det videre.

Dette er bakgrunnen for at farenivået litt etter klokka 14 fredag ble hevet ytterligere, til rødt.

14. gang

Dette er 14. gang beboerne under fjellpartiet evakueres.

– Politimesteren har nå iverksatt ferdsels- og oppholdsforbud i området. Dette gjelder inntil annen beskjed blir gitt, opplyser Møre og Romsdal politidistrikt.

Veslemannen er en relativt liten, men svært aktiv del av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen.

Fjellmassenes akselerasjon er nøkkelen til å vite hvor nært forestående raset er. Du kan lese mer om hvordan geologene prøver å tidfeste raset i denne artikkelen fra TU i 2014.

Veslemannen har et volum på 120.000–180.000 kubikkmeter, noe som utgjør rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen. Fjellet er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma kommune. Det har blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009.

Oppdatering lørdag ettermiddag: Mindre bevegelser

Det er varslet mye regn i området søndag, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i sin kveldsrapport lørdag. Tidligere samme dag meldte NVE at bevegelsene var blitt mindre enn tidligere.

– Hastigheten i fjellpartiet har blitt lavere, men det er fremdeles relativt høyt, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i sin dagsrapport lørdag morgen.

Les også