VESLEMANNEN

Nå evakueres beboerne under Veslemannen for 14. gang

Farenivået for Veslemannen oppjustert til rødt fredag ettermiddag. NVE opprettholder den vurderingen lørdag morgen.

Foto tatt med Drone ved Veslemannen i Rauma.
Foto tatt med Drone ved Veslemannen i Rauma. Foto: Simon Oldani, NVE

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) hever farenivået til rødt for fjellpartiet Veslemannen i Romsdal. Dermed må beboerne evakueres for 14. gang.

Fredag morgen gikk det flere større fjellsprang, hastigheten til fjellet økte mye, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat.

Det gjorde at nivået ble oppjustert til oransje.

50 cm i døgnet

– I ettertid har steinsprangaktiviteten avtatt, men det er fremdeles store bevegelser. Nå er hastigheten om lag 500 millimeter i døgnet i øvre del av området og 60 millimeter i frontpartiet, melder NVE fredag ettermiddag.

– Det går fremdeles steinsprang, og med så store bevegelser kan endringer skje raskt. Det er meldt utrygt for regn utover dagen, og vanntilførsel har tidligere vist seg å gi økt bevegelse i fjellpartiet, heter det videre.

Dette er bakgrunnen for at farenivået litt etter klokka 14 fredag ble hevet ytterligere, til rødt.

14. gang

Dette er 14. gang beboerne under fjellpartiet evakueres.

– Politimesteren har nå iverksatt ferdsels- og oppholdsforbud i området. Dette gjelder inntil annen beskjed blir gitt, opplyser Møre og Romsdal politidistrikt.

Veslemannen er en relativt liten, men svært aktiv del av det ustabile fjellpartiet Mannen i Romsdalen.

Fjellmassenes akselerasjon er nøkkelen til å vite hvor nært forestående raset er. Du kan lese mer om hvordan geologene prøver å tidfeste raset i denne artikkelen fra TU i 2014.

Veslemannen har et volum på 120.000–180.000 kubikkmeter, noe som utgjør rundt 1 prosent av det totale volumet av Mannen. Fjellet er 1.294 meter høyt og ligger på vestsiden av Romsdalen i Rauma kommune. Det har blitt kontinuerlig overvåket av Åknes/Tafjord Beredskap IKS siden 2009.

Oppdatering lørdag ettermiddag: Mindre bevegelser

Det er varslet mye regn i området søndag, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i sin kveldsrapport lørdag. Tidligere samme dag meldte NVE at bevegelsene var blitt mindre enn tidligere.

– Hastigheten i fjellpartiet har blitt lavere, men det er fremdeles relativt høyt, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i sin dagsrapport lørdag morgen.

Les også