OLJEINVESTERINGER 2018

Nå er Norge landet som skal investere mest offshore i verden

Foran USA.

I årene fremover skal det investeres over 18 milliarder dollar på norsk sokkel.
I årene fremover skal det investeres over 18 milliarder dollar på norsk sokkel. (Roald Ramsdal/Rystad Energy)

Foran USA.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Etter rushet av PUDer som nådde Olje- og energidepartementet før nyttår, har Norge klatret øverst på listen over land som har forpliktet seg til å investere mest til oljeutbygginger offshore. Det melder Rystad Energy.

Analyseselskapet melder at etter en sanksjonerings-tørke i 2015 og 2016, så leder nå Norge fjorårets comeback.

Norske prosjekter er i sum største bidragsyter til investeringsforpliktelsene internasjonalt.

I Norge er det totalt investeringsforpliktelser på til sammen 144 milliarder kroner offshore - mot 108 milliarder kroner i USA.

– Blir ansettelser i 2018

Audun Martinsen i Rystads avdeling for oljeserviceanalyse mener tallene viser at nedturen for norsk oljeservice nå for alvor er over.

– Dette vil resultere i flere ansettelser i 2018. Fra nå av blir det ikke flere kutt i sum i Norge, sier han til Teknisk Ukeblad.

– For norsk leverandørindustri er dette veldig viktig at oljeselskapene er villige til å investere mer. De har vært gjennom harde kutt i både 2015 og 2016, forteller Martinsen.

Han forteller at 2016 var et historisk sett lavt år når det kom til investeringsforpliktelser. 

– Vi må nesten 20 år tilbake i tid for å se så små volumer sanksjonert som i 2016, sier han og legger til at det i 2017 globalt økte med 50 prosent.

Listen over hvilke land som skal investere mest offshore de neste årene. Bilde: Rystad Energy

Skal investere over 100 milliarder

Hele syv utbyggingsplaner (PUDer) for felt på norsk sokkel ble levert i desember. Totalt innebærer de investeringer på over 100 milliarder kroner.

En tredjedel av investeringsforpliktelsene utgjøres av Johan Castberg-prosjektet. Statoil overleverte utbyggingsplanen til olje- og energiminister Terje Søviknes 5. desember i fjor. På feltet planlegges det investeringer på omtrent 49 milliarder kroner - og det er det største feltet som ble besluttet utbygget i fjor.

Utbyggingsplaner for disse 7 prosjektene ble levert norske myndigheter før jul. De tar Norge til toppen av listen. Bilde: Rystad Energy

Frykt for skiferolje

Martinsen forteller at mange var redde for at skiferolje skulle være det foretrukne valget for oljeselskapene i årene fremover, men at disse tallene viser noe annet.

– Nå ser man at offshore er konkurransedyktig, og faktisk også at Nordsjøen og Norge er konkurransedyktig og front når det kommer til å skape vekst offshore, sier Martinsen.

At Norge ligger øverst på listen mener han også er bygget på at leverandørindustrien og oljeselskapene har gjort hjemmeleksen sin. Han sikter til at oljeprisen har steget sammenliknet med 2016, men at det ikke har vært utelukkende avgjørende for noen av prosjektene som er sanksjonert.

– De har break-even priser på under 50 dollar fatet, forteller han.

Han mener norsk leverandørindustri har forbedret verdikjeden og klart å komme til et kostnadsnivå hvor oljeselskapene når lønnsomhetsbetingelsene sine.

– Mye av norsk leverandørindustri kan klappe seg selv på skulderen og si at dette har vi vært med på å skape, sier Martinsen.

 Norge unikt

Det er først og fremst megaprosjektet Mad Dog Phase 2 i Mexicogolfen som gir USA andreplass på listen. Martinsen forteller at de fleste landene på listen bare har ett eller to store prosjekter.

– Det unike med Norge er at vi ikke bare har ett eller to store prosjekter, vi har syv prosjekter bare i desember, forteller han.

Han legger til at det gjennom hele 2017 i Norge også er prosjekter fordelt på flere operatører og fordelt på flere deler av sokkelen.

– Sunnere investeringsnivå

Bransjesjef Runar Rugtvedt i olje- og gassgruppen i Norsk Industri er glad for utviklingen.

– Slutten av fjoråret var veldig hyggelig, og spesielt desember, da vi fikk landet mange prosjekter, sier han til Teknisk Ukeblad.

Han trekker frem utbyggingsplanene for Snorre og Johan Castberg som vesentlige for bransjen og med mye norsk innhold.

Rugtvedt mener investeringsnivået nå er sunnere enn tiden før oljekrisen.

– Det er ikke det nivået det var for fire år siden, og ikke ønsker vi at det skal koke på den måten, stabil og jevn aktivitet er det beste, sier han.

Han legger til at den gang ble det mye forsinkelser, en del kvalitetsavvik og ting ble unødvendig dyrt, spesielt noen av prosjektene som internasjonale oljeselskap var operatør for og som ble bygget i Asia.

– Ikke helt friskmeldt

Han mener konkurransekraften hos norske leverandører har kommet skikkelig tilbake.

– Operatører og leverandører har gått hånd i hånd om andre måter å tenke på og gjennomføre prosjekter, som blant annet gjennom alliansekontrakter og partnerskapsavtaler. Dette er et resultat av veldig offensiv og veldig bra jobbing, sier han.

Rugtvedt legger til at ikke hele norsk leverandørindustri er friskmeldt. Verst er det for rederisiden av leverandørindustrien, som har mange fartøyer og rigger liggende i opplag. Samtidig ligger det mye ferdigstilt hos verftene i Asia som ikke er satt i drift.

– Å si at ting er over, da glemmer man rederiene og oljeservicedelen mot fartøyer og rigg, der er det skikkelig krise fortsatt, sier han.

For teknologileverandørene og utstyrsleverandørene, unntatt hos de som leverer borepakker, er stemningen på vei opp, ifølge Rugtvedt.

– Vi mener vi er i bunnen av unnarennet og at nå bikker det litt oppover igjen. På lengre sikt er vi mer usikre, fordi det ikke er noen store felt som ligger i porteføljen, sier Rugtvedt.

Han legger til at det er viktig at oljeselskapene får tildelt interessante leteområder og fortsetter med god styrke i leteaktiviteten.

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå