ROMFART

Nå er menneske nr. 600 i verdensrommet

De fire astronautene skal være på romstasjonen i et halvt år og blant annet ta imot turister.

SpaceX-raketten under oppskytning fra Kennedy Space Center i Cape Canaveral i Florida.
SpaceX-raketten under oppskytning fra Kennedy Space Center i Cape Canaveral i Florida. Illustrasjonsfoto: John Raoux/AP/NTB
11. nov. 2021 - 07:00

Fire astronauter er på vei til Den internasjonale romstasjonen (ISS) i et romfartøy fra SpaceX. Oppskytingen skjedde fra Florida onsdag kveld lokal tid.

De fire sendes opp to dager etter at en annen besetning returnerte til jorden. Nasa har lagt ut en video av oppskytingen på Twitter.

Om bord er person nummer 600 i verdensrommet. Oppskytningen har blitt utsatt gjentatte ganger, og besetningen som kom hjem mandag, skulle egentlig ha tatt imot den nye besetningen på ISS.

Tyske Matthias Maurer, som jobber for ESA, ble nummer 600, ifølge Nasa. Det er hans først tur. Han og de tre andre ventes å ankomme romstasjonen i løpet av de neste 24 timene, mer enn en uke senere enn planlagt.

En av astronautene slet med et medisinsk problem forrige uke. Besetningsmedlemmet skal være friskt igjen, men det er uklart hva problemet er. Nasa har kun sagt at det ikke er snakk om covid-19. I tillegg førte også dårlig vær til at oppskytinngen ble utsatt.

I tillegg til Maurer er amerikanerne Raja Chari, Thomas Marshburn og Kayla Barron om bord. DE jobber for NASA. Alle fire skal være på stasjonen i et halvt år og blant annet ta imot to grupper med turister.

Den internasjonale romstasjonen (ISS) er den eneste romstasjonen i kretsløp rundt jorden. Der skal et norsk system nå måle luften for å oppdage eventuelle gasslekkasjer.
Les også

Norsk teknologi blir livsviktig på den internasjonale romstasjonen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.