OLJE OG GASS

Nå eier Statoil Mongstad-raffineriet alene

Mongstad: Statoil er nå eneste eier av raffineriet på Mongstad. Statoil er samtidig ute av Shells Pernis-raffineri i Nederland.
Mongstad: Statoil er nå eneste eier av raffineriet på Mongstad. Statoil er samtidig ute av Shells Pernis-raffineri i Nederland.
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
3. des. 2013 - 15:02

Statoil kjøper Shells eierandel på 21 prosent i Mongstad-raffineriet (MRDA). Samtidig selger Statoil sin andel på 10 prosent i Pernis-raffineriet i Nederland.

Dette forteller pressetalsmann i Statoil Morten Eek til Teknisk Ukeblad.

Statoil og Shell har inngått en intensjonsavtale om transaksjonene som vil gjelde fra 1. januar 2014.

Eneeier

Ifølge en melding på Statoils nettsider, innebærer avtalen at Statoil fra samme tidspunkt vil være eneeier i Mongstad-raffineriet, mens Shell vil eie 100 prosent av Pernis-raffineriet.

Det var i 2000 at Statoil og Shell inngikk avtalen om å bli gjensidig deleier i de to raffineriene. Nå ser de to selskapene seg best tjent med å skille lag.

– Avtalen som Statoil og Shell har hatt om gjensidig eierskap i de to raffineriene var riktig da den ble inngått, og den har tjent de to selskapene på en god måte. Nå ser imidlertid begge selskapene det slik at avtalen ikke lenger gir merverdi, og vi er blitt enige om å ta konsekvensen av det, sier direktør for MPR Processing & Refining (PM), Arne Sigve Nylund, ifølge meldingen.

Statoil melder om dette dagen etter at det blir kjent at Johan Sverdrup-oljen skal ilandføres til nettopp Mongstad.

– Men dette har ikke noe med hverandre å gjøre, sier Eek til Teknisk Ukeblad.

Les også: Nå skal ikke oljearbeiderne lenger få lov til å låse lugardøra

Del av strategi

Statoil opplyser for øvrig i meldingen at de tidligere i år kjøpte eierskapet i kraftvarmeverket på Mongstad fra Dong Generation Norge AS.

– Avtalen som gjør Statoil til eneeier i raffineriet er en videreføring av den samme strategien, skriver Statoil.

– Dette er en del av Statoils overordnede optimalisering og restrukturering av selskapets midt- og nedstrømsforretning. Samtidig vil det faktum at Statoil nå vil eie 100 prosent av både kraftvarmeverket og raffineriet legge bedre til rette for synergier. I tillegg vil vi frigjøre ressurser som har vært brukt til oppfølging av eierandelen i Pernis, sier Nylund.

Konfidensielt

Statoil og Shell har også inngått en avtale som innebærer at Statoil skal levere raffinerte produkter til Shells nedstrømsvirksomhet i Norge.

– Dette er en langsiktig avtale om at Statoil skal forsyne Shells detaljhandel i Norge med en rekke raffinerte oljeprodukter. Avtalen er betydelig, både i volum og varighet, og gir god merverdi for Statoil, sier direktør for MPR Crude oil, Liquids and Products, Tor Martin Anfinnsen.

Verdier og betingelser for transaksjonene i de to raffineriselskapene, og når det gjelder Statotils forsyningsavtale med Shell, er kondfidensielle.

Les også:

I 2016 skal Aibel koble opp Ivar Aasen-plattformen

– Oljebransjen har fundamentale utfordringer på lønnsomhet

Slik trener Barentshavets redningsmenn  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.