ELEKTRISK

Nå blir det stadig større andel elektriske biler, busser og varevogner

Nullutslippsbilene hadde en markedsandel på 35,5 prosent i mai, viser nye tall. Model 3 er fortsatt toppmodellen.

Tesla Model 3 ligger hakket foran de andre elbilene i statistikken over nye biler solgt i mai.
Tesla Model 3 ligger hakket foran de andre elbilene i statistikken over nye biler solgt i mai. Foto: Marius Valle
5. juni 2019 - 18:24

Opplysningskontoret for veitrafikken har publisert tall for salg av nye biler i mai. Det ble solgt omtrent like mange biler som i fjor (+ 0,5 %), men skiftet fra bensin og diesel og over til elbil fortsetter.

Antall solgte elbiler økte med 60 prosent fra samme måned i fjor. 4.655 nye elbiler utgjør drøyt en tredel av det totale nybilsalget. 

Dermed er det fortsatt et stykke opp til rekordmåneden mars, da slipp av Tesla Model 3 førte til at særlig Oslo og Bergen solgte langt flere elbiler enn «tradisjonelle» fossildrevne biler.

Bruktimporten av elbiler gikk litt ned i mai.

Tre av fire mest solgte er elbiler

Så langt i år er tre av de fire mest solgte bilmodellene elbiler. Tesla Model 3 topper med 7.548 biler, foran Volkswagen Golf (4.549), BMW i3 (2.610) og Nissan Leaf (2.575).

Teslas Model 3 taper imidlertid fart: Hittil i år har modellen stått for 12 prosent av alle solgte nye biler, men i mai alene var markedsandelen nede i «bare» 5,4 prosent – slått av både VW Golf og Toyota Rav4.

Båd Audi e-Tron og Jaguar I-PACE solgte over 500 biler i mai og var dermed begge blant de fem mest solgte modellene denne måneden. TU testet de to bilene i vår. Teslas Model 3 selger fortsatt nesten 40 prosent bedre enn begge disse luksusmodellene.

Videre viser statistikken at Tesla Model X nå selger dårligere enn både Hyundai Ioniq og Renault Zoe. 

Les også

Busser og varebilene som går på strøm er på vei

Statistikken fra OVF viser også at det er sterk vekst i salget av varebiler som går på strøm. 

I mai ble det solgt 209 nye varebiler med nullutslipp. Det er opp fra 78 i samme måned i året før – en økning på nesten 170 prosent. Andelen varebiler som er nullutslipp var dermed på knapt 6 prosent i mai.

Innen bussalget var elektrisk-tallene bedre. Av de 203 nye bussene som ble registrert i mai, var hele 35 el-busser, noe som gir en andel på 17 prosent.

Salget av hybridbiler falt i mai med drøyt 14 prosent målt mot fjoråret. Markedsandelen for hybrid er nå 29 prosent.

Les også

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.