IT

Nå blir det 4G-utbygging

Auksjonen for 800 MHz-båndet er klar.

AUKSJON: Teknisk Ukeblad får delvis bekreftet at auksjonsreglene for de gamle tv-frekvensene vil bli klare denne uken.
AUKSJON: Teknisk Ukeblad får delvis bekreftet at auksjonsreglene for de gamle tv-frekvensene vil bli klare denne uken. Bilde: Illustrasjon: Simen Håkonsen
13. mars 2013 - 10:39

Etter tre år skal Samferdselsdepartementet nå endelig være klar med premissene for tildeling av de verdifulle frekvensene i 800-båndet.

Dette båndet kalles den digitale dividenden og er ledige frekvenser etter det analoge bakkenettet.

Og de er en forutsetning for landsdekkende utbygging av høyhastighets mobilt bredbånd med LTE-teknologi (populært kalt 4G).

Les mer her: IT-bransjen raser mot myndighetenes brutte bredbåndsløfter

Alt klart

Ryktene om dette svirret blant deltakerne på Digital-tv og bredbåndskonferansen på Fornebu onsdag morgen: At departementet nå skal være klar med premissene for hvordan Post- og teletilsynet skal gjennomføre auksjonen av frekvensblokkene.

Alle de store teleoperatørene venter utålmodig på en avklaring.

Utbygging av 4G er i gang, men det får ikke stor utbredelse uten 800-båndet.

Årsaken er at dette gir stor spredning av signalene med god kapasitet til datatrafikk. Det betyr færre basestasjoner og tilhørende infrastruktur - og dermed et mer økonomisk mobilnett.

Les også: En av tre mener surfingen går som en lek

Bekrefter

På konferansen gikk praten også om at Fornyingsdepartementet er klar med stortingsmeldingen Digital Agenda. Her ventes blant annet sterke signaler om offentlige strategier for økt innovasjon og verdiskaping i næringslivet, helseteknologi og digitale offentlige tjenester.

Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med politisk ledelse i Fornyingsdepartementet og medlemmer av Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, som deltar på konferansen.

Alle går langt i å bekrefte at premissene for auksjonen av «Dividenden» og stortingsmeldingen vil bli offentliggjort fredag denne uken.

VELDIG snart

De offisielle signalene er fremdeles like uklare som før:

Da statssekretær Tone Toften (Ap) hos FAD gikk på talerstolen på Bredbåndskonferansen onsdag, gjentok hun at Dividenden er like om hjørnet. Som Samferdselsdepartementet har sagt så mange ganger før.

Men hun tillot seg litt mer:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

- Den kommer veldig-veldig-veldig-veldig-veldig-veldig-veldig snart!

Her er litt bakgrunn: De rødgrønne forsinker bygde-bredbåndet

Vingeklippet

Stortingsmeldingen var varslet å være klar på nyåret, men det er imidlertid ikke uvanlig at det trekker ut i tid. Nå er det imidlertid et moment som tilsier at Digital Agenda ikke kan være klar ennå:

Digitutvalgets rapport «Hindre for digital utvikling» er ute på høring til 22. april. Denne inneholder flere momenter som fornyingsminister Rigmor Aasrud ønsker å ta inn i meldingen. Det betyr en viss vingeklipping av arbeidet til utvalget og leder Torgeir Waterhouse hvis meldingen kjøres ut før høringen er over og fått en viss behandling.

I sitt innlegg på Bredbåndskonferansen var de offisielle signalene fra statssekretær Toften like runde som før: Stortingsmeldingen er klar i løpet av mars måned.

Hvis regjeringen ønsker debatt om it-politikken, vil den trolig være varsom med å legge frem Digital Agenda like før folk inntar påskeferie-modus.

Les også:

Nå blir det god mobildekning på toget  

Ny brikke gir 4G overalt

Lover 25 ganger raskere trådløst nett

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.